Archief
WOS

WOS

Kamervragen over glasvezel in buitengebied Westland

CDA-Kamerlid Inge van Dijk wil van de minister van Economische Zaken en Klimaat weten of die ook vindt, dat tuinbouwbedrijven en particulieren in het buitengebied van Westland over glasvezel moeten kunnen beschikken.

Ze stelt de vraag naar aanleiding van de weigering van Delta Fiber om in het buitengebied glasvezel aan te leggen. Het Kamerlid was november vorig jaar op bezoek in Westland op uitnodiging van de CDA-raadsleden Pieter Immerzeel en Petra Scheffers. Die wilden zo het belang van een goede, snelle internetverbinding voor bedrijven en particulieren in het buitengebied onder de Haagse aandacht brengen.

Van Dijk heeft vlak voor Kerst over deze zaak Kamervragen gesteld. Ze wil van de minister weten wat nu de stand van zaken is en of het juist is, dat hoge kosten, door de complexiteit van het gebied (met veel dijken, smalle bermen en sloten) de aanleg van glasvezel in de weg staan of dat er nog andere factoren meespelen. Ook vraagt ze wat de minister kan doen om de aanleg alsnog mogelijk te maken en of de overheid kan ingrijpen als marktpartijen daartoe niet bereid zijn.

Ook wil Van Dijk weten of er nationale en/of Europese mogelijkheden zijn voor investeringen in glasvezel, “met name in moeilijk te verglazen gebieden”. Ze wijst bijvoorbeeld op de zogeheten Recovery and Resilience Facility (RRF), onderdeel van het herstelfonds dat de Europese Unie in het leven heeft geroepen als reactie op de corona-crisis.