Maassluis zet vol in op aanpak probleemjeugd
Er staat een hoop te gebeuren in Maassluis op het gebied van probleemjongeren en er is ook al een hoop met ze gedaan in de afgelopen maanden. De nieuwste wapenfeiten tegen overlast zijn een buurtregisseur en de komst van een nieuw werkleer-traject. Dat bleek dinsdagavond tijdens een informatieavond van de gemeenteraad.
Vorig jaar, met name in september, kwam de overlast tot uiting in de Burgemeesterswijk, waar voornamelijk jongeren met een migratieachtergrond stenen gooiden door ruiten van woningen en een basisschool. Ook werden er vernielingen aangericht aan speeltoestellen in het Vrijheidspark en een verkeersbord uit de grond gerukt.
In de tussentijd hebben partijen als de politie, Welzijn E25, de gemeente Maassluis en het Centrum voor Jeugd en Gezin in totaal 22 overlastgevende jongeren volledig in kaart gebracht. Er zijn trajecten ingezet om hen op het rechte pad te houden en er is een aantal jongens voor de rechter geweest.
Buurtregisseur
Per november gaat er een buurtregisseur de Burgemeesterswijk in. Hij houdt de wijk in de gaten en verbindt de mensen met de juiste organisaties bij hulpvragen. De buurtregisseur moet een spin in het web worden, zodat hij ook problemen kan helpen voorkomen.
Over twee weken moet ook het project M-Works van start gaan. Daarbij gaan jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of school in een skateshop-achtige omgeving leren hoe ze verder kunnen komen op het gebied van werk of scholing. Dit project is een samenwerkingsverband tussen Welzijn E25 en het sociaal werkbedrijf Stroomopwaarts.
Flat
De overlast komt overigens niet alleen van jongeren uit de Burgemeesterswijk. Er zijn ook andere jongeren uit de stad bij de overlast betrokken geweest, zo liet burgemeester Haan weten. Een vervroegde sloop van de flat aan de Zaneveldstraat, zoals een raadslid voorstelde, zal dan ook niet de problemen met de jongeren oplossen. De sloop van die flat staat overigens gepland voor 2021.