Archief
SignBiblio

SignBiblio

Actiegroep windwinning Hoeksebaan: 'Rotterdamse raadsleden structureel in slaap gesust'

Ondanks zeventien zienswijzen en tal van insprekers lijkt de gemeenteraad van Rotterdam de komende raadsvergadering het bestemmingsplan voor twee XXL-windturbines (groter dan de Euromast) als hamerstuk te agenderen. Onbegrijpelijk, vindt de vorige week opgerichte actiegroep.

De actievoerders begrijpen totaal niets van het gebrek aan besef van de raadsleden en hebben zich verenigd om de gemeenteraadsleden wakker te schudden om onder meer een 'financiële ramp' voor de gemeente te voorkomen. Volgens hen zorgt de komst van de windturbines voor overlast bij bedrijven, met een enorme waardevermindering als gevolg. "Dit wordt een financiële ramp voor de gemeente: wij gaan ervan uit dat er miljoenen aan schadeclaims ingediend gaan worden. De schade bij omliggende bedrijven, handel en tuinbouw, is door onafhankelijke deskundigen geschat op minimaal vijf miljoen euro. Maar in een verslag van de gemeentelijke commissie staat dat er geen schade is."

De Kulk

WOS/Jan Cammeraat

Onnodig

Het besluit voor de plaatsing van de XXL-windmolens is al in 2017 genomen. In eerste instantie zouden er drie (even grote) windmolens bij de andere zes windmolens op het windpark langs de Nieuwe Waterweg geplaatst worden. Maar daar bleek op land geen ruimte meer voor. Voor drie windmolens was een milieueffect-rapport vereist, en was plaatsing onder de huidige regels niet mogelijk. Vervolgens is gekozen voor twee windturbines op een andere locatie. Windturbines die hoger worden dan de Euromast (!) en waarschijnlijk in heel Hoek van Holland aan de horizon zichtbaar zijn. Onwenselijk, vindt de actiegroep. En onnodig. "De zes huidige windmolens draaien op slechts veertig procent van hun capaciteit. Waarom die capaciteit niet opschroeven? Daarbij komt dat er nu al geen ruimte op het net is om de opgewekte elektriciteit te verspreiden."

Gewijzigd plan

De actiegroep vindt het opvallend dat de provincie de locaties heeft goedgekeurd omdat het gezien wordt als een uitbreiding van de zes molens langs de waterweg, terwijl de gemeente voor de vergunning het standpunt inneemt dat het om losstaande molens gaat. "Dit lijkt tegenstrijdig. De gemeente stelt dat zij in opdracht van de provincie en het rijk windmolens moet plaatsen, maar deze opdracht stamt van vele jaren geleden en is inmiddels achterhaald door de mogelijkheid van windparken op zee. Het plaatsen van individuele XXL-windmolens is juist niet meer de bedoeling, zoals juridisch is onderbouwd door een van de vele bezwaarmakers. Hierop heeft de gemeente echter niet gereageerd."

“De nieuwe regels kunnen er mogelijk voor zorgen dat de geplande woningbouw bij de Krimsloot niet doorgaat.”

Actiegroep

Volgens de actiegroep worden zij structureel niet gehoord en worden de door hen ingediende 'logische' zienswijzen op een onbehoorlijke manier afgehandeld. Een voorbeeld is het voorstel voor een alternatieve locatie bij de Oranjeheuvel waar een zonnepark van 30 hectare wordt aangelegd. "Als ze er dan toch moeten komen, waarom die megamolens dan niet op die locatie plaatsen? Daar heeft niemand last van en er is daar ruimte genoeg. Op die zienswijze is amper gereageerd."

Meten is weten

Eerder schreef de WOS een artikel over de ‘toevallige’ uitkomst van een meting van een kantoorgebouw dat op enkele tientallen meters van de windmolen zou komen te liggen. Was de oppervlakte van dit pand enkele meters meer, dan zou de plaatsing van de windmolen per direct worden geschrapt. Wethouder Zegers gaf aan geen tijd te willen verspillen voor een nieuwe meting en verwees de inspreker de weg naar de Raad van State.

Als vast komt te staan dat het kantoor meer dan 1500 vierkante meter meet, en dit kantoor wordt gerealiseerd, wordt dit bestemmingsplan voor de windmolens vernietigd. De Raad van State heeft op die grond in april van dit jaar een bestemmingsplan vernietigd. De Raad van State vernietigt niet snel een bestemmingsplan voor windmolens, maar strijd met deze bepaling leidt dus wel tot vernietiging.

Marest Vastgoed

WOS

Op basis van de norm die stelt dat niet meer dan 50 personen mogen overnachten op een locatie in de nabijheid van een windmolen, is het waarschijnlijk dat de parkeerplaats op het industrieterrein De Kulk, waar deze personen nu verplicht heen moeten, hiervoor niet meer gebruikt kan worden. "Dit betekent dat vrachtwagens en hun chauffeurs in de hele omgeving een nieuwe plek moeten vinden om te parkeren. Door deze beperking zal de huidige vrachtwagenparkeerplaats waarschijnlijk verdwijnen, wat betekent dat er straks weer overal vrachtwagens en trailers in Hoek van Holland zullen staan vanwege de ferry-diensten."

Woningbouw in gevaar

De timing van het ter inzage leggen van het bestemmingsplan vlak voor de feestdagen wordt door de actiegroep ook als opvallend beschouwd. Ze vinden het 'toevallig' dat dit gebeurde vlak voor de invoering van nieuwe wetgeving over de afstand en geluidsnormen bij windmolens.

"Het geluid van deze XXL-windmolen zal in een groot gebied, maar zeker in een straal van 2000 meter hoorbaar zijn. Dit geldt vooral in de nacht. Wetenschappelijke onderzoeken, zoals gepresenteerd in het televisieprogramma Radar, tonen aan dat omwonenden binnen een straal van twee kilometer hinder ervaren door geluidsoverlast. Het advies op basis van gezondheid en welzijn is om geen windmolens te plaatsen in bewoonde gebieden. In Hoek van Holland wil men nieuwe woningen bouwen, maar die zouden alleen kunnen komen aan de kant waar deze windmolen gepland staat. Hoewel de wethouder aangeeft dat woningbouw hier geen probleem zou vormen, is de vraag wie er wil wonen met het risico op geluidsoverlast. Bovendien is het onzeker of woningbouw vanwege strengere regelgeving in de toekomst nog mogelijk zal zijn. De nieuwe regels kunnen de woningbouw verder beperken door geluidsoverlast of minimale afstandsnormen tussen windmolens en woningen, wat de haalbaarheid van het project bedreigt."

Klankbordgroep

De betrokkenheid van Eneco, de initiatiefnemer, is voor veel ondernemers ook een bron van wantrouwen. Een van de klachten is dat de communicatie rondom de bouw van de windmolens voornamelijk door Eneco en de projectontwikkelaars wordt gestuurd, waardoor de lokale ondernemers en bevolking zich buitenspel gezet voelen. De klankbordgroep die is opgezet om Hoek van Holland-breed inspraak te geven, lijkt volgens de actiegroep weinig effect te hebben.

"De voorzitter van de klankbordgroep is een voormalige Eneco-medewerker, wat het gevoel versterkt dat het proces niet transparant verloopt. Hij is ook de enige spreekbuis van de klankbordgroep en artikelen van de klankbordgroep worden vooral gepubliceerd op de website van Eneco. De indruk wordt gewekt dat er volledige instemming is bij de leden van de klankbordgroep." Het omgekeerde is volgens een anonieme bron waar: "Kritiek wordt bewust uit de notulen gehouden en naar de media verzwegen." De meeste betrokken ondernemers zijn bezorgd, maar aarzelen om zich publiekelijk uit te spreken uit angst voor represaillemaatregelen.

Participatie

"De gemeente luistert überhaupt niet naar partijen die reageren. In de praktijk is er bewust voor gekozen om last-minute inloopavonden te organiseren zonder dit vooraf goed aan te kondigen. De vraag is of de inwoners van Hoek van Holland wel beseffen dat er, als zij niet in actie komen, er straks een XXL-windmolen staat die echt extreem veel groter is dan alles wat er nu al staat op enige afstand", vraagt de actiegroep zich af. De gemeente zegt dat de bewoners geen bezwaar hebben. Maar in werkelijkheid is daar eigenlijk niemand voor. "Participatie blijkt in de praktijk een wassen neus. Echt absurd."

“Twee nieuwe XXL-windmolens plaatsen in Hoek van Holland is onzinnig.”

Actiegroep

Al met al wordt er gesproken over het proces als ondoorzichtig en manipulatief, met de suggestie dat windmolens uiteindelijk toch geplaatst zullen worden, ongeacht de inspraak van bewoners en lokale ondernemers. Daarbij komt dat de voorzitter van de winkeliersvereniging op eigen titel heeft aangegeven dat zij geen bezwaar hebben, maar de achterban blijkt niet te zijn geïnformeerd of geraadpleegd.

Ten slotte is de dorpsraad van Hoek van Holland ook altijd tegenstander geweest van de komst van de windmolens. "Wij zijn nooit voor geweest. We hebben ook twee keer een ongevraagd advies ingediend omdat de plaatsing van de windmolens de ontwikkeling van woningbouw in de toekomst in de weg kan staan", aldus de voorzitter van de dorpsraad Jacco van Dam.

Raad van State

De strijd om de windmolens is dus nog niet voorbij. “Als er niet snel actie wordt ondernomen, vrezen we dat de windmolens er onvermijdelijk zullen komen, ongeacht de bezwaren van de gemeenschap, met alle gevolgen voor milieuschade, planschade en problemen bij het bouwen van de noodzakelijke woningen voor Hoek van Holland.”

Als de gemeenteraad toch positief besluit, wordt er door de actiegroep direct bezwaar aangetekend bij de Raad van State inclusief eis tot schorsing. “Twee nieuwe windmolens van 250 meter hoog plaatsen in Hoek van Holland is onzinnig en alleen een behoefte van een wethouder die niet wil zwichten voor zinnige argumenten maar haast wil maken", aldus de actiegroep. “Burgers en ondernemers blijven straks met onomkeerbare ellende achter.”

Of het realistisch is dat de Raad het bestemmingsplan niet 'weghamert', zal op 12 september moeten blijken.