Archief
WOS

Geen woningbouw langs Galgeweg, college houdt vast aan waterberging

Wethouder Michiel Ferwerda ziet vooralsnog geen reden om het plan voor een waterberging op het terrein van de Olsthoorn Ranch aan de Galgeweg in Naaldwijk stop te zetten. CDA-raadslid Jaco Eeltink hoopte op woningbouw op die locatie, maar de wethouder wil daar nog niet aan beginnen.

Toenmalig waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne sloot in 2018 een packagedeal met eigenaar Jan Olsthoorn over zijn gronden. De ondernemer verkocht 3 hectare voor de aanleg van een waterberging. In ruil daarvoor is de bestemming van de resterende grond gewijzigd van glastuinbouw in wonen, waardoor Olsthoorn in zijn ranch kon blijven wonen. Hiermee kwam een einde aan een van de langstlopende handhavingsdossiers in Westland.

Het Hoogheemraadschap van Delfland, verantwoordelijk voor waterbeheer, wilde in Westland zo'n 50.000 kubieke meter aan calamiteitenberging aanleggen. Van die 50.000 kuub zou er 23.000 aan de Galgeweg gegraven moeten worden. Bij nader onderzoek kwamen echter problemen met de waterdoorlatendheid van de bodem aan het licht. De verwachting was dat er een waterafsluitende laag in de ondergrond aanwezig zou zijn, maar dat bleek niet (voldoende) het geval te zijn.

Hoewel er nog geen definitief besluit is genomen, liet Delfland eerder dit jaar in een brief aan de gemeente doorschemeren dat de kans dat er nu nog een calamiteitenberging komt vrijwel nihil is. "Wij verwachten dat er uit het toekomstgericht wateroverlastplan andere alternatieven naar voren komen die doelmatiger en effectiever zijn. Een calamiteitenberging op de locatie Galgeweg ligt dus niet voor de hand."

'Nog steeds hard nodig'

De gemeente Westland heeft de grond aan de Galgeweg eind 2022 aangekocht voor een bedrag van 3,5 miljoen euro. Raadslid Eeltink hoopte daarom dat de mededeling van het hoogheemraadschap zou leiden tot andere plannen bij het college. Maar die houdt vast aan de oorspronkelijke opzet. "We kennen het standpunt van het Hoogheemraadschap, maar wij zien nog steeds een opgave voor het klimaatbestendig inrichten van ons grondgebied. Een eerste inschatting is dat deze locatie nog steeds hard nodig is voor klimaat-, water- en recreatiedoelen", aldus de wethouder.

De raad ging in 2022 akkoord met het bestemmingsplan dat een recreatieve/ecologische zone mogelijk maakt, die voor 8.000 kubieke meter aan waterberging omvat. Dat die recreatieve zone ook wordt aangelegd, is volgens Ferwerda nog het meest voor de hand liggend, mede gezien de ligging buiten het bestaande 'stads- en dorpsgebied'. Eeltink was benieuwd of het college de kansen voor woningbouw wilde onderzoeken. "Wij zijn bereid alles te onderzoeken, maar op dit moment zijn wij niet voornemens deze bestemming (deels) om te zetten naar een woonbestemming."