Archief
Archief WOS

Raad stemt in met oplossing voor Olsthoorn Ranch

Met een ruime meerderheid (27-12) heeft de gemeenteraad van Westland dinsdagavond ingestemd met het bestemmingsplan Galgeweg 3 (Olsthoorn Ranch) in Naaldwijk.

Hiermee komt onder meer een einde aan een handhavingszaak die enkele tientallen jaren heeft gespeeld. Het oneigenlijk gebruik van forse percelen glastuinbouwgrond was ongeveer net zo vaak op de tong als de uitstraling van het 'cowboycomplex', waar tv-serie Dallas model voor stond.

Calamiteitenberging

Vier jaar geleden leek bij de gemeente het ei van Columbus gevonden te zijn, door een combinatie te zoeken met de door het Hoogheemraadschap van Delfland nagestreefde aanleg van enkele calamiteitenbergingen in Westland.
Delfland wilde in totaal voor 50.000 kubieke meter aan waterberging aanleggen. Van die 50.000 kuub zou er 23.000 aan de Galgeweg gegraven moeten worden.
Er werd succesvol onderhandeld met eigenaar Olsthoorn en in mei 2018 kon waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne een overeenkomst wereldkundig maken.

Kwelwater boosdoener

Maar al gauw daarna begon door te sijpelen, dat er hier (net als aan de Van Elswijkbaan in Poeldijk) een diepe waterberging vergeten moest worden. Eigenlijk zouden er eerst stevige bassins aangelegd moeten worden om zogeheten kwelwater te voorkomen, een veel te kostbare operatie.

Er werd vervolgens aan het voorgenomen bestemmingsplan gesleuteld, waarbij op de tekentafel de calamiteitenberging is vervangen door een recreatieve/ecologische zone die voor 8.000 kubieke meter aan waterberging omvat.

Wat het hoogheemraadschap nu definitief wil met de behoefte aan extra waterberging in Westland, is nog niet helemaal duidelijk. Er worden nog alternatieve mogelijkheden onderzocht. Juist vanwege die onzekerheid bij Delfland, wilde Peter Duijsens van Westland Verstandig het besluit over 'Galgeweg 3' uitstellen.

'Betrouwbare overheid'

Wethouder Cobie Gardien wees er op, dat het bestemmingsplan 'Galgeweg 3' niet alleen maar over de waterberging gaat. De eindconclusie van Delfland zal ook in de komende maanden nog niet bekend zijn. Gardien wil de met Olsthoorn gemaakte overeenkomst nakomen en haakte later dankbaar in op de opstelling van GemeenteBelang Westland. "Dit vraagstuk gaat over betrouwbare overheid", aldus GBW-woordvoerder Joep van Veen.

Namens het CDA stelde Jaco Eeltink, dat de gemeente Westland dus mogelijk geen 3 miljoen euro hoeft uit te trekken voor een waterberging. "Misschien verkrijgen wij hiermee uiteindelijk een vrij goedkope grondpositie aan de rand van Naaldwijk", aldus Eeltink. Vervolgens filosofeerde hij nog over de kans op meerlaagse starterswoningen. "Er wordt te veel gekeken naar bedreigingen en niet naar kansen", zo doelde hij op de opstelling van Westland Verstandig.

Uiteindelijk stemden alleen Westland Verstandig en Forum voor Democratie (FvD) tegen het bestemmingsplan 'Galgeweg 3', met daarbij de kanttekening dat FvD-nieuwkomer Jasper van der Voort zich niet in het debat heeft gemengd.