Archief
Rijnmond

Rijnmond

Golf sleurde Ron van de pier in Hoek van Holland, nu gaat de pier deels dicht: 'Waanzin'

Vissers in Hoek van Holland zijn ontstemd over de gedeeltelijke sluiting van de Noorderpier. Rijkswaterstaat heeft een stuk van de pier vrijdagochtend afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Vissers Ron en Rachid werden in 2020 van de pier geslagen door een hekgolf. Rachid erkent het gevaar van de pier, maar Ron noemt de afsluiting waanzin.

22 juni 2020 staat bij Ron Bongers in zijn geheugen gegrift. De inwoner van Spijkenisse heeft al jarenlang een vakantiehuisje op het recreatieoord Hoek van Holland. Hij is geregeld op de pier te vinden om een hengeltje uit te gooien. Zo ook op die bewuste junidag.

"Mijn vrouw kwam op de fiets even kijken bij het vissen. Zelf was ik ook op de fiets. Mijn vrouw maakte nog een opmerking dat de StenaLine wel erg snel voorbij kwam varen. Ik probeerde nog gauw onze fietsen aan de kant te zetten, maar toen was er al een enorme golf. Vervolgens zie je voor je ogen een horrorfilm afspelen", zegt hij in gesprek bij mediapartner Rijnmond.

Lees meer

Afsluiten Noorderpier lijkt juiste beslissing: 'Oplossingen op korte termijn niet haalbaar'

De vissers en andere recreanten op de betonnen pier kregen te maken met een hekgolf: een golf die achter een boot ontstaat door de beweging van het vaartuig.

"Ik zag een grote waaier aan water aankomen, die tegen de kant aan kletste. Mijn vrouw werd ondersteboven gekukeld en hield haar telefoon in de lucht. Ik zag alleen haar hand met die telefoon nog. Door de manier waarop ik zelf stond werd ik meters weggeschoven. Anderen gingen op hun buik, handen of knieën over het beton heen."

Een van hen was Rachid, die regelmatig vanuit Overschie naar Hoek van Holland komt om te vissen. "Het is een hartstikke leuke plek om te vissen. Je komt er tot rust, de bootjes varen langs. Maar er is helaas één nadeel: als de StenaLine gas geeft. Dat kan een gevaarlijke situatie creëren."

2024-05-30-1- Noorderpier Hoek van Holland -

Theo Geenen

Veiligheid

Rijkswaterstaat heeft nu besloten om een deel van de Noorderpier af te sluiten. Vrijdagochtend is een hek geplaatst. "Het overstromen van de pier als gevolg van golfslag door scheepvaart kan onverwacht gebeuren en de consequenties kunnen groot zijn. Er gebeuren jaarlijks ongelukken op de pier, zowel in zomerse omstandigheden als bij storm", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt en met welke kracht de golven over de pier heen spoelen. "Met name het gedeelte van de Noorderpier dat in zee uitloopt is gevaarlijk, omdat er bij overstroming geen mogelijkheid is om te vluchten naar de duinen of het strand."

Rijkswaterstaat snapt dat mensen teleurgesteld zijn door de sluiting. "Het is een magneet; er komen veel mensen op af. Maar het gevaar is gewoon te groot en het is niet verantwoord om dat laatste deel van de pier open te houden."

Niet te voorkomen

Volgens Ron ging het in 2020 nog twee keer mis. De hekgolf waarbij Ron en Rachid in dat jaar gewond raakten, was op een stuk dat nota bene niet afgesloten gaat worden. Ron noemt de maatregel van Rijkswaterstaat daarom belachelijk. "Dit is geld weggooien."

Volgens hem moet er meer gekeken worden naar de oorzaak van de hekgolven: de scheepvaart. "Als de kapiteins die te hard varen niet worden aangepakt, dan weet ik het ook niet meer. Als je kijkt naar een snelweg: daar zijn ook veel incidenten. Moeten we dan de helft van de wegen maar af gaan sluiten? Dat is toch een compleet waanzinnige maatregel?"

StenaLine liet overigens in 2020 al weten dat de Stena Transporter, waardoor de hekgolf destijds ontstond, geen hogere snelheid had dan normaal. Er passeerden bij de pier volgens het bedrijf meerdere schepen op het moment van vertrek uit de haven.

afsluiten noorderpier

None

"Deze drukke scheepvaartroute, in combinatie met onder andere weersomstandigheden, kan er voor zorgen dat er golven over de pier kunnen komen. Bezoekers worden ook duidelijk door middel van borden gewaarschuwd."

Volgens Rijkswaterstaat is het niet mogelijk om de overstromingen en onverwachte golven door schepen te voorkomen. "Schepen die richting de Noordzee varen moeten ter hoogte van de pier een bepaalde snelheid hebben vanwege het getij. Wind en stroming kunnen het schip namelijk uit koers duwen."

Ervaring

Rachid stelt dat de vissers zelf ervaring hebben met deze hekgolven en elkaar waarschuwen. Maar passanten die er lopen, zijn er vaak minder op berekend. "Ik kan mooi weer gaan spelen, maar ik moet ook eerlijk zijn: er hangt een smetje aan die pier. Als je er vanaf valt en in de stroming terecht komt, ben je de sigaar. Ik zie hier wel eens vrouwen met kinderwagens. Als er wat zou gebeuren, dan zijn die kinderen zo meegenomen. En ook als je niet goed kunt zwemmen... Er zit echt wel een gevaar aan."

Het afsluiten van een deel van de pier ziet Rachid niet als de goede oplossing. Hij heeft nagedacht over een compromis, waarmee volgens hem iedereen tevreden zou kunnen zijn. Hij suggereert om op het stuk dat nu met een hek wordt afgezet, alleen nog mensen met een visvergunning én een cursus veiligheid toe te laten.

"Als je dat niet doet, dan pak je voor duizenden mensen hun hobby af. Of ze gaan er stiekem toch naartoe. Mensen hebben er wel hun trucjes voor om alsnog op dat afgesloten deel te komen. Desnoods gaan ze er met een rubberen bootje vanaf het strand naartoe. Als er een hek wordt geplaatst, denken de hulpdiensten waarschijnlijk dat er ook niemand zit aan de andere kant. Dat is eigenlijk het beste wat een visser kan horen, want dan wordt er ook niet gecontroleerd op dat stuk. Zo wordt het een kat-en-muisspel."

"Als ze het écht veilig willen maken voor de mensen, dan moeten ze de hele pier afsluiten", zegt Ron. "Maar dit is toch waanzin? Zeker in het licht dat ze Hoek van Holland als een tweede Scheveningen willen zien: het toerisme bevorder je niet met zo'n maatregel."

'Ze komen toch niet uit een ei?'

De eigenaar van de frietkraam aan het einde van de pier snapt de maatregel ook niet. Hij is bang dat de afsluiting hem klanten gaat kosten. "Ik denk dat hierdoor mensen gaan wegblijven. Ik vind het echt absurd. Waar in Nederland vind je zo'n pier? Nergens. Dan moet je dat niet gaan afsluiten. Overal staan borden dat mensen de pier op eigen risico moeten betreden. Ze kunnen toch lezen en komen niet uit een ei?!"

De hengels hoeven in ieder geval niet opgeborgen te worden, want de vissers kunnen op het open deel van de pier hun gang nog gaan. "Maar daar zal het straks wel hutjemutje worden, als alle vissers nog maar op de helft van de pier terecht kunnen", denkt Ron. "Ik hoop dat ze het hek gauw weer af gaan breken als het er staat. Het is een flutbeslissing."