Archief
WOS

WOS

Er wordt weer gepraat over een nachtapotheek in Westland

Het fenomeen nachtapotheek in Westland stopte begin 2014, omdat de gezamenlijke apothekers er geen brood meer in zagen. Daarna kwam het onderwerp herhaaldelijk op de politieke agenda. De laatste keer was tijdens de jongste begrotingsbehandeling in november afgelopen jaar.

Een grote meerderheid van de raad steunde een door Westland Verstandig ingediende motie waarin werd gevraagd om met het Zorgkantoor (een regionale functie die hier wordt vervuld door DSW) in gesprek te gaan  "en in ieder geval na te gaan welke rol de gemeente hierbij kan vervullen".

Het college is daadwerkelijk met DSW  in gesprek gegaan, ook al heeft een gemeente geen directe zeggenschap over een weekend- en nachtapotheek. Donderdag heeft wethouder Carlieke van Staalduinen laten weten, dat bij die gesprekken nadrukkelijk wordt gekeken naar het gezondheidscluster dat Westland wil realiseren binnen de zogeheten Naaldhorstontwikkeling in Naaldwijk.

"We onderzoeken binnen dit plangebied de mogelijkheid voor een apotheekfaciliteit in het weekend met verlengde openingstijden in de avond. Dit doen we samen met de Huisartsenpost Westland. Het vervolg is dat we in gesprek gaan met lokale apotheker(s) om te bezien of een dergelijke apotheekfaciliteit ingevuld kan worden binnen de Naaldhorstontwikkeling. Dit hangt bijvoorbeeld af van het aantal receptregels en de financiƫle haalbaarheid."

Spoedmedicatie

In geval van nood en als mensen niet in staat zijn de medicijnen zelf op te (laten) halen, bestaat al de mogelijkheid om spoedmedicatie aan huis te bezorgen. Dit gebeurt alleen op verzoek van de arts en wordt dan betaald door de apotheek. Verder kunnen inwoners zich te allen tijde wenden tot de 'dienstapotheken'. Dienstapotheken zijn onder meer gekoppeld aan ziekenhuizen.

Voor de duidelijkheid, het gaat om een dienstapotheek voor avond nacht en weekenduren. Dus na 18.00 uur tot 08.00 uur doordeweeks en weekenden/ feestdagen 24 uur. De dienstapotheken zitten nu in het Haga ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis en het Vlietlandziekenhuis in Schiedam. Deze krijgen daar financiering voor, andere apotheken niet.

Huisartsenpost Westland

Een locatie waarin het aspect 'medicijnen' herhaaldelijk in de avond, de nacht en het weekeinde aan de orde komt, is de Huisartsenpost Westland. Wij vroegen directeur Mark van Lier om een impressie hiervan.
Hij laat weten dat van de mensen die de huisartsenpost bezoeken, minder dan 20 procent een recept meekrijgt. Van hen haalt grofweg 75 procent de medicatie op buiten het Westland. Dan heb je het dus per saldo over 15 procent van de bezoekers van de huisartsenpost.

Van Lier vervolgt: "Wij krijgen daar geen klachten of meldingen over. Er is een goed gevulde dokterstas in de visiteauto en ook op de huisartsenpost. Daarnaast kan op voorspraak van de visitearts de voorgeschreven medicatie worden bezorgd door de dienstapotheek. Er is een vangnet voor schrijnende gevallen."

"Vanuit mijn opinie heeft de huisartsenpost Westland zich optimaal ingespannen om het zo goed mogelijk te regelen voor de inwoners van het verzorgingsgebied", aldus Van Lier. "De medicatieverstrekking is niet onze taak, we hebben wel een zo goed mogelijk vangnet gecreƫerd."