Dak- en thuislozen in oud deelgemeentekantoor, verbouwing van start
Terwijl verschillende leden van de Hoekse dorpsraad vorig jaar nog vraagtekens zetten bij de uitbreiding van het aantal opvangplekken bij Stichting Ontmoeting, heeft de organisatie toestemming gekregen om achttien opvangplekken te realiseren in het voormalige Hoekse deelgemeentekantoor.
Geert Schipaanboord is manager maatschappelijke opvang en verantwoordelijk voor de verbouwing die momenteel gaande is. "Ik werk drie jaar bij Stichting Ontmoeting, een organisatie die dak- en thuislozen begeleidt. Een van de teams waar ik verantwoordelijk voor ben, is team Hoek van Holland. Stichting Ontmoeting heeft sinds vijftien jaar vier opvangplekken in de Prins Hendrikstraat 211. We hebben al een aantal jaren het plan om in Hoek van Holland het aantal opvangplekken uit te breiden. Daarbij komt dat we nu een klein hokje hebben waar onze medewerkers werken, dat wordt nu groter. Toen kwam de kans langs om het voormalige deelgemeentekantoor te kopen. Vorig jaar hebben we een presentatie bij de dorpsraad gegeven en daarna is het vergunningentraject gestart. Daarop zijn geen bezwaren binnengekomen. Wat dat betreft is de procedure soepel verlopen."
Verbouwing
Op dit moment wordt het voormalige deelgemeentekantoor verbouwd zodat hier 18 opvangplekken kunnen worden gerealiseerd. "De buitenkant blijft hetzelfde; het is vooral nodig om de binnenkant aan te passen, daar gaat veel veranderen. Sinds 2021 hebben we een klankbordgroep met omwonenden. Dan hebben we het echt met de mensen die er omheen wonen. We zijn nu een paar keer bij elkaar gekomen. De omwonenden hebben vragen over hoe het opvangcentrum er uiteindelijk gaat uitzien, wat voor mensen er komen wonen en wat dat voor hen betekent."
"Met de buurtbewoners gaan we een beheerconvenant afsluiten. In het convenant staan afspraken met de buurt. Bijvoorbeeld wat de huisregels zijn waar de bewoners zich aan moeten houden. Wie de buurtbewoners kunnen bellen als er iets aan de hand is. Maar ook de welzijnspartijen en de wijkagent zijn hierbij betrokken. Ook de werkafspraken gaan we de komende maanden maken en vastleggen. Het idee is wel dat het geen eenmalig overleg is, maar dat we bijvoorbeeld eenmaal per jaar proactief evalueren en indien nodig vaker om te voorkomen dat er zaken spelen waarvan wij de signalen niet krijgen. Naast fysiek overleg gaan wij ook een nieuwsbrief onder de buurtbewoners verspreiden over het verloop van de verbouwing. En ook kunnen mensen ons mailen als ze vragen hebben. Van sommige buurtbewoners hebben we begrepen dat ze wellicht ook vrijwilligerswerk bij ons willen doen. Bijvoorbeeld komen koken of tuinonderhoud."
Lees meer
Wie komen er?
"De mensen die hier komen wonen staan al op een wachtlijst. Het zijn mensen die nu op straat leven, op de nachtopvang slapen of 'bankslaper' zijn bij iemand anders", legt Schipaanboord uit. "Het zijn allemaal mensen die geen stabiele woonsituatie hebben. Het zijn mensen die wij al kennen en ook cliƫnt bij ons zijn. Ze komen niet alleen slapen bij ons. De mensen die we hier opvangen hebben soms een baan, of doen mee aan een dagprogramma dat we in de voormalige raadzaal gaan bieden. Aan het dagprogramma kunnen ook mensen meedoen die niet bij ons, maar wel in Hoek van Holland wonen en die wij begeleiden."
Prins Hendrikstraat 211
Nu de Stichting een nieuwe locatie krijgt, gaat de vorige dicht. "Wij huren die locatie van de woningbouwvereniging. Zodra wij kunnen verhuizen, zeggen wij die huur op. Wat er dan gaat gebeuren is aan de woningbouwcorporatie. Ik heb wel meer geluiden uit Hoek van Holland gehoord, mensen zien het als een mooie kans voor jongeren die een starterswoning zoeken. Want ik snap heel goed dak- en thuislozen een plek moeten krijgen, maar jongeren uit Hoek van Holland moeten niet vergeten worden."
"We koersen erop af dat deze zomer de verbouwing achter de rug is en dat we dan kunnen beginnen met de inrichting. Als alles loopt als we hopen, kunnen de eerste bewoners in september bij ons terecht", zegt Schipaanboord ten slotte.