Weerstand tegen opschalen opvangplekken van Stichting Ontmoeting
Verschillende leden van de Hoekse dorpsraad zetten grote vraagtekens bij de forse uitbreiding van het aantal opvangplekken bij stichting Ontmoeting.
Stichting Ontmoeting is een landelijk organisatie voor vastgelopen mensen, die hun leven weer op orde willen krijgen. De stichting heeft in Hoek van Holland nu 4 opvangplekken. Dat geeft volgens omwonenden zo nu en dan best overlast, maar is voor een dorp ter grootte van Hoek van Holland volgens de dorpsraad nog net te behappen.
Nu wil Ontmoeting opschalen naar 18 plekken, waarvan er gemiddeld 14 beschikbaar worden gesteld aan Rotterdammers, niet-Hoekenezen. Deze mensen worden dan opgevangen in het door de stichting aan te kopen voormalige deelgemeentekantoor en worden ambulant begeleid tijdens de kantooruren. Daarbuiten zijn er geen medewerkers aanwezig als er problemen zijn. Na anderhalf jaar moeten deze bewoners zelfstandig (in De Hoek) gaan wonen en komen er weer minimaal 14 nieuwe Rotterdammers bij. Maar veel wijkverpleegkundigen huiveren bij de gedachte dat ze deze mensen moeten verzorgen als ze weer zelfstandig wonen, de politie heeft geen capaciteit om bij problemen te handhaven en de huisartsen hebben al een overvolle agenda.
'Sanatorium'
Ieder dorpsraadslid snapt dat er voor mensen met problemen opvang moet zijn, maar er worden grote vraagtekens gezet bij de opschaling in Hoek van Holland. De dorpsraad is verbaast dat dit (alweer) door Rotterdam is besloten, zonder dat zij ervan wist en heeft de correspondentie hierover nu opgevraagd. Peter Stok vindt de uitbreiding totaal niet in balans met de grootte van de Hoekse gemeenschap. Het is volgens hem onevenredig verdeeld over de gemeente Rotterdam: "Hoek van Holland wordt straks een sanatorium voor de onderkant van de Rotterdamse samenleving."
Anneke van der Meijs verwijst naar een bewonersbijeenkomst over het verrijken van de dorpskern. "Als je de dorpskern aantrekkelijk wilt maken, moet je hier vooral voor 18 vastgelopen mensen op een paar honderd meter van het Brinkplein een onderkomen gaan bieden", zegt ze sarcastisch. "Daarbij komt dat de bewoners woningen voor Hoekenezen wegnemen en na anderhalf jaar wellicht voorrang krijgen om in de Hoek te mogen blijven wonen. Het is het zoveelste bewijs en de bevestiging dat Hoek van Holland - op het strand na, want daar willen de Rotterdammers makkelijk naartoe om te zonnebaden - het afvalputje van Rotterdam is."
Ineke Vos verwijst naar de demografische cijfers in het vastgestelde dorpsraadakkoord. "Die cijfers worden alleen maar slechter als het gaat om het aantal inwoners die leven aan de onderkant van de samenleving", aldus Vos. Ze dringt er op aan om die cijfers in de begeleidingsbrief bij het dorpsakkoord expliciet te benoemen.