Archief
WOS

WOS

Commissaris van de Koning noemt standpunt Westland over spreidingswet 'onvoorstelbaar'

Het is 'flauwekul' dat de meerderheid van de gemeenteraad in Westland geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de opvang van vluchtelingen. Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, kan niet begrijpen waarom Westland zich zo hard tegen de spreidingswet verzet.

"Dat vind ik echt onvoorstelbaar", zegt Smit. "We hebben ons te verhouden tot wetten die op een democratische manier tot stand zijn gekomen", zegt hij zaterdagochtend tijdens het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM. "Het kan ook niet zo zijn dat Westland zegt dat ze 80 kilometer per uur in de bebouwde kom goed vinden. Of dat je de stoplichten omdraait en allemaal links gaat rijden. Dat is gewoon flauwekul."

De commissaris van de Koning schuwt zijn mening niet als hij spreekt over de opstelling van de meerderheid van de gemeenteraad in Westland ten opzichte van de spreidingswet. Westland heeft eerder aangegeven zich niet te willen inspannen om meer opvanglocaties voor vluchtelingen te regelen. Smit: "Het is ook wel makkelijk om als politicus te zeggen dat de mensen het niet willen en jij dus ook niet."

Verantwoordelijkheid nemen

Vrijdagavond kwamen de burgemeesters en dijkgraven van Zuid-Holland samen voor een nieuwjaarsborrel en ook hier benadrukte Smit het belang van goede bestuurders. "Ik zei gisteren dat besturen niet iedereen tevreden stellen is, maar dat je ook de stad moet ingaan om te vertellen dat je problemen moet oplossen en dat je die verantwoordelijkheid hebt", aldus de commissaris.

Smit is van mening dat een goede samenwerking en transparantie niet alleen goed is voor de politiek, maar ook voor de burgers en hoe zij de politiek ervaren. "Wees je bewust van het feit dat je als collectief verantwoordelijk bent voor het aanzien van de politiek. Als je alleen maar bijtende mensen bij elkaar ziet, denken burgers ook: wat is dit voor een theater?"

Dichtbevolkte provincie

Dat de commissaris Westland hard aanspreekt, betekent niet dat hij de zorgen van de gemeenten in Zuid-Holland niet begrijpt. De spreidingswet die afgelopen week werd aangenomen, gaat uit van een verdeling van asielzoekers in het land op basis van het inwoneraantal. Dat noemt Smit 'wel erg simpel'. "Dat betekent voor de dichtstbevolkte provincie dat wij een enorme opgave hebben. Maar elk verdeelmodel levert problemen op."

De grote woningnood in Nederland en Zuid-Holland zijn ook zorgen die Smit deelt. "Ik snap heel goed de verontwaardiging die bij mensen leeft die zeggen dat er ook geen woningen zijn voor onze jeugd. We zijn de randen in onze velden kwijt voor mensen die komen aanwaaien. Ik vind terecht dat je moet zorgen dat mensen het gevoel krijgen dat er niet alleen aandacht is voor deze groepen, maar ook voor andere spoedzoekers die een woning nodig hebben."

'Zo min mogelijk gebruiken'

Maar ondanks de bezwaren steunt Smit de spreidingswet en moet deze ook in Zuid-Holland gevolgd worden. "Je kunt Groningen en Ter Apel daar niet mee laten zitten, wij moeten ook onze verantwoordelijk nemen. Ik zie ook de gemeenten die de spreidingswet afwachten, maar ik hoop dat je de wet zo min mogelijk hoeft te gebruiken."

Hoewel het veel gaat over weigergemeenten zoals Westland, wijst de commissaris ook naar andere gemeenten die juist het voortouw nemen en al heel hard bezig met het probleem. "Je mag elkaar wel oproepen om die zorg en die last te verdelen. We hebben te zorgen voor de mensen die hiernaartoe komen uit gebieden die onveilig zijn."

Categorieen:
Nieuws Westland Politiek