Westlandse politici willen spreidingswet niet uitvoeren
Westland is niet van plan om de spreidingswet, die gemeenten verplicht asielzoekers op te vangen, te gaan uitvoeren. Dat zegt een meerderheid van de gemeenteraadsfracties.
In de Eerste Kamer wordt dinsdag gestemd over de spreidingswet, maar bekend is al dat de wet zal worden aangenomen. De opvangplekken worden verdeeld op basis van het aantal inwoners van een gemeente en hoe welvarend die is. Een derde van de Nederlandse gemeenten heeft in de afgelopen jaren geen opvanglocatie voor asielzoekers gehad. In Westland zijn voor het laatst in 2010 asielzoekers opgevangen. Vooral de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zullen met fors meer opvangplekken voor asielzoekers moeten komen als de spreidingswet ingaat. In totaal gaat het om bijna 35.000 extra plekken, waarvan er ruim 18.000 in Zuid-Holland moeten komen.
Voor Westland zou het betekenen dat er zo'n 700 asielzoekers moeten worden opgevangen. "Hoe dan?", reageert Guus Bakker, fractievoorzitter VVD Westland. "We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten." Met name over dat laatste is al jaren veel gesteggel in de gemeente. "'En dan moeten we nu wel 700 asielzoekers plaatsen? Dat valt aan de gewone burger gewoon niet uit te leggen."
De fractievoorzitters van zowel Westland Verstandig als Gemeentebelang Westland, Forum voor Democratie en de LPF denken er net zo over. "Er is hier geen draagvlak voor", aldus Remmert Keizer, fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland. "Van een democratie is met deze wet een dictatuur gemaakt. Maar wij zijn de lokale volksvertegenwoordiging en de lokale kiezer in Westland zegt: 'nee tegen een azc'. Wat mij betreft gaat dit dan ook absoluut niet gebeuren. We bepalen zelf wat we doen met onze ruimte, en er is hier gewoon geen plek. We gaan er alles aan doen om dit besluit tegen te houden en laten ons niks opleggen. En zeker niet door een Eerste Kamer die anders had moeten beslissen."
Tekst gaat verder onder de video.
Déjà vu
De houding van Westland omtrent de spreidingswet zorgt voor een déjà vu. De gemeente verzette zich ook jarenlang tegen de komst van een islamitische school. Hoewel de school er volgens de wet moest komen, werden de plannen door de gemeenteraad telkens van tafel geveegd. Uiteindelijk moest de koning er zelfs aan te pas komen. Hoogleraar bestuurskunde John Beijl verwacht dat het proces rondom de uitvoering van de spreidingswet hetzelfde zal gaan als met de islamitische school. "Hoe lang het duurt, hangt af van het geduld van de minister. Al verwacht ik dat het nu sneller zal gaan dan toen met minister Slob, en dat de Tweede Kamer ook eerder zal aandringen op haast maken."
Of Westland wegkomt met het niet opvangen van asielzoekers hangt af van hoe de provincie Zuid-Holland verder aan haar taak kan voldoen. "Als er op andere plekken voldoende opvang is, zal de provincie en dus ook het rijk er geen probleem van maken", zegt hoogleraar decentrale overheden, Geerten Bogaard. "Maar is dat niet zo, dan wordt er ingegrepen. De gemeente Westland kan daarnaast ook met andere gemeenten in de provincie onderhandelen om tot een andere verdeling te komen."
De Westlandse bevolking reageert op straat wisselend op de nieuwe wet. "De Westlander komt ergens op de tweede of derde plaats", aldus een man in Naaldwijk. "Ik snap het wel", reageert een dame. "We moeten allemaal onze steen bijdragen". Maar veel mensen denken ook dat er te weinig plek is. "We hebben te maken met kassen en arbeidsmigranten, ik zou niet weten waar ze zouden moeten wonen."
Wel uitvoeren
Vanuit de gemeente Westland wordt gezegd dat de spreidingswet wél zal worden uitgevoerd. "Er is hier inderdaad geen draagvlak, maar als de spreidingswet er komt, zal ook Westland zich schikken naar die nieuwe wet en dus ook op zoek gaan naar opvangplekken. We zullen dan, als de situatie zich voordoet, binnen de kaders van de wet opereren", zegt een woordvoerder.
Toch denken de fractievoorzitters en raadsleden van de drie coalitiepartijen er anders over. Zij verwachten bovendien dat uitvoering technisch niet haalbaar is. "Omwonenden gaan procederen", voorspelt Guus Bakker. "Dan gaat het alsnog heel lang duren voordat er iets gerealiseerd is. Wat mij betreft komt deze wet te vroeg. Werk eerst aan de oplossing aan de voorkant, door opvanglocaties echt tijdelijk te maken. Dan zal er ook meer draagvlak aan de achterkant zijn."