D66 en CDA: Haast met huisvesten arbeidsmigranten aan Oostbuurtseweg
D66 en CDA willen dat met een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) haast wordt gemaakt met de huisvesting van arbeidsmigranten aan de Oostbuurtseweg in De Lier. In de raadsvergadering van februari zou die door de gemeenteraad moeten worden afgegeven.
Tradiro Uitzendburo wil aan de Oostbuurtseweg 668 arbeidsmigranten huisvesten. Het Westlandse college van B en W is daar voorstander van en gaf december 2021 een vergunning af. Daar loopt nu een gerechtelijk procedure tegen, omdat de bezwaarmakers vinden dat het college ten onrechte van de zogeheten kruimelregeling gebruik heeft gemaakt. Die regeling maakt het mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, af te wijken van het bestaande bestemmingsplan en heeft tot doel de vergunningprocedure te versnellen. Hoewel het woord 'kruimel' doet vermoeden dat alleen kleine bouwprojecten onder deze regeling vallen, wordt die in de praktijk ook voor behoorlijk grote projecten gebruikt.
Steun
In april dit jaar sprak de gemeenteraad haar steun uit voor het plan aan de Oostbuurtseweg. Met alleen de stemmen van Westland Verstandig, LPF, Forum voor Democratie en Fractie Van Vliet tegen werd een motie met die strekking aangenomen. D66 en CDA vinden nu dat er meer nodig is dan een motie, omdat het initiatief in gerechtelijke procedures en bezwaren lijkt te zijn gestrand.
"We hebben bij lange na niet genoeg locaties om alle arbeidsmigranten te huisvesten", aldus D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland. "Met dit initiatief kunnen we in één klap 688 bedden realiseren." CDA-raadslid Cor van der Mark voegt daaraan toe: "We zijn het deze mensen verschuldigd om goede huisvesting te organiseren. Zonder hen komt de derde economische motor van Nederland, de Westlandse glastuinbouw, tot stilstand. Als we grip willen krijgen op migratie in Nederland, moeten wij als Westland hierin het voortouw nemen."
Tradiro heeft inmiddels om een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) gevraagd en D66 en CDA zijn het er daarmee eens. Volgens hen kan dat direct een einde maken aan de gerechtelijke procedures. Met de verklaring krijgt het college toestemming om bij een omgevingsvergunning af te wijken van het bestemmingsplan. De gemeenteraad moet die verklaring afgeven, maar laat het doorgaans aan het college over om die op te stellen. Beide fracties vragen daarom of B en W voornemens is de verklaring zo snel mogelijk aan de raad voor te leggen, zodat deze in de raad van februari kan worden behandeld.