Archief
Bas1s Architecten

Bas1s Architecten

Tradiro wil woonpark Oostbuurtseweg binnen twee jaar realiseren

Er komt hoe dan ook een woonpark voor 688 arbeidsmigranten aan de Oostbuurtseweg in De Lier. Uitzendbureau Tradiro hoopt dat de woningen er binnen twee jaar staan.

Dat zegt Jacolien Vrolijk van Tradiro in de WOS-talkshow Aan Tafel, die vrijdagavond wordt uitgezonden. Er is veel weerstand tegen de plannen, omwonenden zouden het plan te grootschalig vinden. Maar Vrolijk denkt niet dat ze hun gelijk gaan halen. "Wij gaan er vanuit, en waar we nu staan, het plan gaat er komen." Het uitzendbureau wil dan ook graag met alle bezwaarmakers om tafel. "Want op een gegeven moment gaan wij buren worden, dus we kunnen maar beter goed met elkaar om tafel gaan zitten en elkaar een hand geven."

De plannen dateren al van een aantal jaren geleden. De gemeente Westland en de provincie staan er positief tegenover en er is al een vergunning afgegeven. Door bezwaren daartegen is er echter nog altijd geen schop de grond ingegaan. "Het ligt nu aan de rechter, er zijn beroepen aangetekend", weet Vrolijk. "In een normale procedure zou dat nog twee jaar kunnen duren. Maar wij zijn wel voornemens, ook in overleg met onder andere de gemeente, om toch te kijken hoe we dit plan versneld kunnen realiseren." Dat moet volgens de woordvoerster van Tradiro dus binnen twee jaar zijn. Een concrete datum kan ze echter niet noemen. "Het liefst nog morgen."

Brand in bedrijfsbus

Afgelopen weekend werd kweker Paul Fransen, die zijn grond aan Tradiro heeft verkocht voor de ontwikkeling van het woonpark, opgeschrikt door een brand in zijn bestelbus. De politie gaat uit van brandstichting. De acties aan het adres van Fransen zijn al langer heftig. In 2020 kreeg hij een nitraatbom op het dak van zijn bedrijf gegooid en was er bij de politie een nep-aangifte over een wietplantage op zijn bedrijf. Ook brandde er een eerder busje uit en werd de tekst 'Geen Migranten' op een kas geverfd. In de zomer van 2021 kreeg hij een kogelbrief in zijn brievenbus.

Vrolijk over die meest recente brand: "Ik herkende direct het busje van Paul en heb hem zaterdagochtend vroeg gebeld. Ik zei: 'Paul, vertel me alsjeblieft dat het niet bij jou is!'. Maar helaas zei Paul: 'Het was weer raak vannacht'. Ik moet wel zeggen dat het Paul siert dat hij er relatief nuchter onder bleef. Het ging geruime tijd goed, zonder enige incidenten. Maar het was wachten tot het fout zou gaan." Over wie er achter de brand zit, wil Vrolijk niet speculeren. "Dat is een zaak voor de politie en recherche."

Tradiro probeert de veiligheid van Fransen te waarborgen. "We hebben diverse keren aangeboden om te zorgen voor extra beveiliging en het plaatsen van extra camera's. Maar Paul wil het heel graag in eigen hand houden."

'Zelf nooit bedreigd'

De acties richten zich vooral tegen de kweker. Het uitzendbureau blijft tot nu toe vooral buiten schot. "Nee, gek genoeg niet en dat verbaast ons in die zin ook wel", reageert Vrolijk op de vraag of er wel eens bedreigingen aan het adres van Tradiro zijn geuit. "Je krijgt wel boze mensen die het er niet mee eens zijn, maar geen serieuze bedreigingen."

Het hele gesprek met Jacolien Vrolijk zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur in de talkshow Aan Tafel. Daarna is de uitzending ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.