Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Buren boos over plan voor woonpark Oostbuurtseweg

Bewoners van de Oostbuurtseweg in De Lier zijn boos en bezorgd over de komst van een woonpark voor arbeidsmigranten.

Bij een informatiebijeenkomst in Tomatoworld in Honselersdijk mochten maar twintig mensen aanwezig zijn, de rest kreeg een link voor een online-bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente en het uitzendbureau. Meerdere buren waren meegekomen, maar kwamen niet verder dan de parkeerplaats. Zij moesten wachten op de grotere online-bijeenkomst via zoom enkele uren later.

Daar konden de omwonenden hun zorgen uiten en vragen stellen. Wethouder Albert Abee benadrukte dat hij er vooral zat om te luisteren en vragen te beantwoorden. Hij kreeg veel kritiek te verduren over het uitnodigingsbeleid en het tijdstip vlak voor de zomervakantie. "We hebben geprobeerd dat zorgvuldig te doen, maar door corona konden we niet iedereen uitnodigen." Hij wees de aanwezigen erop dat er altijd wel mensen op vakantie zijn, ook na de zomervakantie.

Onlangs werd bekend dat het Westlandse college het plan om in De Lier een complex voor 688 arbeidsmigranten te bouwen, steunt. Het uitzendbureau gaat daarom door met de officiële vergunningsaanvraag. De gemeente kan een ontheffing geven op het bestemmingsplan voor maximaal tien jaar. De provincie is daarbij betrokken. "Die begrijpt ook dat er woningen voor arbeidsmigranten op grote locaties en op kleinere bij tuinderijen bij moeten komen", aldus Abee.

Omvang

Een zorg was juist de omvang van 688 slaapplekken. Veel bewoners verwachten overlast. "Waarom willen jullie zo veel mensen bij ons plaatsen? We wonen hier met tweehonderd ongeveer, jullie willen er zevenhonderd bijzetten. Dat gaat overlast geven", aldus een van hen.

"Wij hebben conciërges en beheerders die dat moeten voorkomen. Die kunnen de boel in de gaten houden, de locatie en directe omgeving schoonhouden en bezoekers moeten zich melden", aldus Michael Mostert, directeur van uitzendorganisatie Tradiro. Voor een kleinere locatie zou dat niet rendabel zijn en bij een grotere locatie kunnen ook voorzieningen als sportvelden, fitness en recreatieruimten worden gemaakt.

Abee voegde toe dat er bij zware overlast overleg komt met de organisatie omdat binnen de perken te houden. Verkeersoverlast verwacht Tradiro niet. Zij gaat zich inspannen om zo veel mogelijk mensen op de fiets te krijgen. Bovendien komt de entree bij de provinciale weg en niet aan de Oostbuurtseweg . Mostert wees erop dat niet iedereen tegelijk op pad gaat: een deel in de ochtend, een deel in de middag en een deel in de late avond.

Kosten

Een deel van de bewoners vroeg ook naar de financiële belangen van Tradiro. Voor het goed huisvesten van arbeidsmigranten heeft het uitzendbureau echt de volle tien jaar nodig, aldus Mostert. Hij wees erop dat de 24 uurs-aanwezigheid van conciërges en ander personeel ook het nodige kost. Daar betalen de arbeidsmigranten aan mee. Tradiro houdt het maximum in: 98 euro per persoon per week.

Omwonenden hadden al brieven gestuurd aan de gemeente, waarin ze aankondigen zich met hand en tand te verzetten tegen de bouw. In de brieven aan het Westlandse college van B en W stellen ze "alle rechtsmiddelen te zullen aangrijpen om deze plannen tegen te houden".

Abee gaf aan dat alle argumenten die zijn gewisseld, worden meegewogen in het uiteindelijke besluit in september. "Het kan zijn dat 98 procent voor is, maar als 1 procent een goed argument heeft, kunnen we ook beslissen het niet te doen."

Veel mensen voelden zich niet gehoord en wilden nog een bijeenkomst, maar die komt er niet, zei de wethouder. Omwonenden kunnen het verslag van de bijeenkomst krijgen of vragen stellen via Oostbuurtseweg@gemeentewestland.nl