Archief
Tradiro

College Westland houdt vast aan woonpark arbeidsmigranten De Lier

Burgemeester en wethouders van Westland blijven bij het standpunt dat terecht een vergunning is verleend voor een woonpark voor maximaal 688 arbeidsmigranten aan de Oostbuurtseweg in De Lier.

Tegen dat besluit werden door zestien omwonenden bezwaren ingediend. Die bezwaren zijn behandeld door de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Westland. Deze commissie vindt dat er een verkeerde voorbereidingsprocedure is gebruikt. Volgens de commissie betekent de ontwikkeling van dit woonpark een grote wijziging in gebruik van de locatie en leidt deze tot meer bewegingen op en rond het perceel. Om die reden zou een uitgebreide ruimtelijke procedure moeten worden gevolgd, zo is de redenatie.

Het college van B en W is daarentegen van mening dat de impact op de leefomgeving minder groot zal zijn, waardoor kon worden volstaan met een kortere procedure. "De huisvesting wordt immers gerealiseerd in een gebied met kassen, die qua impact meer gelijkenis hebben met verstedelijkt gebied dan met agrarisch gebied (denk aan (vracht)verkeer, bebouwing en licht). Ook uit de uitgevoerde milieueffectrapportage blijkt dat belangrijke nadelige gevolgen van de nieuwe ontwikkeling zijn uitgesloten. Het gaat om een tijdelijk woonpark en in het ontwerp wordt rekening gehouden met maatregelen om negatieve gevolgen voor het woon- en leefklimaat tegen te gaan.

Voorwaarden vergunning

Het college wijst er op, dat bij de huisvesting alleen samengewerkt wordt met gecertificeerde uitzendorganisaties. Ook komt er een beheersplan met gedragsregels, 24-uurs bewaking door twee beheerders en wordt er gezorgd voor cameratoezicht. "En dat zijn slechts een aantal van de voorwaarden die zijn gesteld ten gunste van omwonenden", voegt het toe.

'Elsenbos 2.0'

Om bij de omwonenden vertrouwen in het plan te stimuleren, verwees wethouder Pieter Varekamp donderdag naar de gang van zaken bij de arbeidsmigrantenhuisvesting op Elsenbos bij Naaldwijk/Honselersdijk. "Dit wordt een Elsenbos 2.0", aldus Varekamp over het voorgenomen woonpark in De Lier.

Hier staat de reactie van de grootste (coalitie)partij in de gemeenteraad tegenover. Westland Verstandig liet weten: "Helaas is het slechte besluit niet meer terug te draaien. Welk staartje dit alles krijgt, volgt nog", aldus fractievoorzitter Peter Duijsens. "In ieder geval zal dit besluit voorlopig geen enkel bed opleveren. Daartegen zal ongetwijfeld beroep bij rechtbank en daarna Raad van State worden ingesteld en die procesgangen duren meerdere jaren. Wij hopen dat de rechter dit foute collegebesluit zal corrigeren", aldus Westland Verstandig.