Archief
WOS

WOS

Rust wedergekeerd in Naaldwijk: jeugdoverlast grotendeels opgelost

Nadat Naaldwijk de afgelopen maanden gebukt ging onder groepen jongeren die anderen uitscholden, mishandelden en intimideerden, lijkt de rust in het dorp nu grotendeels wedergekeerd.

Met extra surveillances, particuliere beveiligers en sportieve activiteiten voor jongeren trok de gemeente de teugels flink aan. Toch ligt overlast nog steeds op de loer. "Er zitten jongeren tussen die beginnend crimineel gedrag vertonen."

Kinderen die niet meer over straat durfden en zelfs in therapie zaten. Het was het gevolg van groepen jongeren in Naaldwijk die een aantal wijken terroriseerden en met name andere jongeren én ouderen lastig vielen. Het gespuis was al máánden aan de gang, toen voor een groep ouders eind september de maat vol was. Er werd een app-bericht opgesteld en breed onder Naaldwijkers verspreid, met als doel de overlastgevende jongeren te signalen.

Op dat moment kreeg de politiek ook lucht van de problemen op straat en werden de groepen jongeren - in samenwerking met de politie - goed in kaart gebracht. Nu, bijna drie maanden later, vertelt de burgemeester dat het om zo'n tien jongeren gaat die echt overlast veroorzaken, met name rondom de sportvelden van voetbalvereniging Westlandia en het centrum. "De jongeren vertonen hinderlijk, overlast gevend én beginnend crimineel gedrag", aldus Arends.

'Zoeken actief het contact met de jongeren op'

Daarom is er gekozen voor een stevige aanpak om de overlast van deze jongeren de kop in te drukken. "We hebben particuliere beveiligers ingezet en de politie en de buurtpreventie hebben de locaties meegenomen in hun surveillance", aldus burgemeester Arends. "Zij zoeken actief het contact met de jongeren op en sturen bij op gedrag."

Bij de politie kwamen de afgelopen maanden zes officiële meldingen binnen van de overlastgevende jongeren. 'We roepen ouders of andere mensen die iets zien op dat direct bij ons te melden', aldus een woordvoerder van de politie.

"We hebben inmiddels een overzicht van de jeugdigen, hun aandeel en sociale achtergrond", legt Arends uit. Buurtbewoners merken dat de rust in de wijken terug is. "Je ziet veel politie en buurtpreventen op straat. Dat zorgt ervoor dat groepen jongeren sneller worden weggestuurd", aldus een ouder wiens zoon eerder lastig gevallen werd door de jongeren.

Zaalvoetbal om hen van de straat te houden

Ook wordt er preventief gewerkt aan de jongerencriminaliteit. Samen met jongerenwerkers richt de gemeente zich op het bieden van afleiding van de dagelijkse structuur, zoals het organiseren van zaalvoetbal en andere sportieve activiteiten. In gesprek met de individuele jongere wordt bepaald waar de behoefte ligt. Het kan ook zijn dat jongeren worden doorgeleid naar reguliere sportclubs. "Het is een persoonsgerichte aanpak."

Daarnaast worden er andere maatregelen getroffen wanneer de overlast niet ophoudt, of er sprake is van strafbare feiten. Dat houdt in gebiedsverboden, boetes of een verwijzing naar Halt.