Archief
Archief WOS

Archief WOS

Veertien 'intimidatie-jongeren' in beeld bij politie

De politie heeft veertien jongeren in het vizier die zich in Naaldwijk schuldig zouden hebben gemaakt aan intimidatie op straat. Er zijn tot dusver zes concrete gevallen van dergelijke overlast gemeld.

Die cijfers verstrekte wethouder Ben van der Stee donderdagavond namens de in het buitenland verblijvende burgemeester tijdens de vergadering van een raadscommissie. De fracties van GemeenteBelang Westland, LPF en Westland Verstandig hadden vooraf meerdere vragen over de intimidatie ingediend bij de burgemeester.

De straatintimidatie door groepjes jongeren deed zich de afgelopen week voornamelijk voor in de wijk Hoogeland, in de omgeving van voetbalclub Westlandia en in het centrum van Naaldwijk. "Het gaat om Westlandse leerlingen van meerdere Westlandse scholen", verklaarde Van der Stee. Zowel met de scholen als met de jongerenwerkers van Vitis Welzijn wordt overlegd over de beste aanpak van het probleem.

Eind donderdagmiddag had burgemeester Arends al schriftelijk het volgende laten weten: "In de afgelopen weken zijn bij diverse partners zes meldingen ontvangen over overlastgevende situaties door jongeren in Naaldwijk. Uit analyse van deze meldingen bleek dat het een groep betreft die niet eerder bij gemeente, politie of jeugdwerk in beeld was. De overlast speelt zich voornamelijk af in de wijk Hoogeland/rondom voetbalvereniging Westlandia.
Daarnaast is er sprake van overlastgevende activiteiten door jongeren rondom het centrum van Naaldwijk. Het betreft hier, voorzover nu inzichtelijk, twee verschillende groepen."

Ouders met kind naar bureau

Van de veertien jongeren die gezocht worden, is een signalement beschikbaar. Zodra dat gekoppeld kan worden aan een jongere, moeten ouders met dat kind naar het bureau komen. Als dat niet gebeurt, gaat de politie naar hun woning toe, aldus Van der Stee in zijn rol van loco-burgemeester.

Psychische begeleiding

GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer vertelde dat hij drie ouders heeft gesproken van wie kinderen psychische begeleiding nodig hebben naar aanleiding van intimiderend gedrag. Zijn collega Dave van Koppen (LPF) bracht in herinnering dat hij al eerder zelf werd geconfronteerd met zeer irritant gedrag van jeugdigen "die denken dat ze alles kunnen maken".

VVD-steunraadslid Roel Batelaan wees er op, dat de overlast zich niet alleen in Naaldwijk voordoet, maar ook in de Monsterse wijk Zwartenhoek, met name in de omgeving van Kinderboerderij Vivaldi.

Lopend vuurtje

De zaak is afgelopen maandagochtend vroeg in een stroomversnelling geraakt, toen er in de sociale media een uitvoerig appbericht over straatintimidatie in Naaldwijk verscheen, dat vervolgens door vele ontvangers in allerlei appgroepen werd gedeeld.

Vaak liggen aan het overlastgedrag "gecombineerde problemen" ten grondslag, aldus Van der Stee. Hij wees er op, dat er in bepaalde gevallen ook sprake kan zijn van een hulpvraag bij ouders van overlastgevende kinderen.

Na terugkeer van zijn buitenlands verblijf zal burgemeester de fractievoorzitters bijpraten over de acties die zijn ondernomen en wat de stand van zaken is. Intussen is de boodschap van het gemeentebestuur: doe aangifte of maak melding bij de politie van ervaringen op het gebied van intimidatie. Die meldingen kunnen desgewenst ook worden gedaan op de scholen of bij het jongerenwerk, onderstreepte Van der Stee.