Archief
WOS

WOS

Blauwtong in regio 'valt mee'

Het blauwtongvirus heeft dit jaar in Nederland flink om zich heen gegrepen. Veel herders zagen hun schapen ernstig ziek worden of zelfs sterven. In de regio valt het relatief mee en zijn er slechts enkele schapen overleden.

Begin oktober werden de eerste gevallen geregistreerd in de regio, maar toen hadden de Westlandse Schaapskudde en Schaapskudde Vockestaert nog geluk. Schaapsherder Ben Determann van Vockestaert zei toen nog: "Maar als je kijkt naar de situatie, het gaat als een olievlek. Het gaat vrij snel en sneller dan de vorige keer." Inmiddels heeft zijn kudde het ook moeten ontgelden, in totaal hebben drie van zijn dieren het virus opgelopen. Twee hiervan zijn overleden, het andere schaap is aan het herstellen.

De familie Prins van de schaapskudde Grazend Populair verloor als eerste in de regio een schaap aan het virus. Maar het bleef niet bij dit schaap, in totaal hadden zij drie dode schapen en een ernstig ziek dier. Dit dier had vooral flinke ontstekingen aan de hoeven. Toch denkt Judith Prins dat ze er relatief goed mee weg zijn gekomen: "Wij hebben geluk gehad, want je hebt ook herders die 100 schapen hadden en er nog maar 25 over houden".

Ook Pieter Dekker van de Westlandse Schaapskudde had begin oktober nog geen besmettingen, maar ook hij heeft inmiddels zestien zieke dieren gehad, waarvan er vier zijn overleden. Toch denkt hij over het hoogtepunt heen te zijn: "De laatste weken zien we geen verschijnselen meer, de laatste besmetting is inmiddels alweer een maand geleden."

Lagere temperaturen

Volgens Dekker komt dit door de lagere temperaturen van de afgelopen maand. De andere herders beamen dat. "Volgens de wetenschappers sterft het virus bij lagere temperaturen, dus we hopen dat het snel kouder wordt.", aldus Lucia Visser van Vockestaert. Voor de herders komt het daarom erg goed uit dat het de komende week gaat vriezen, want dan hoeven zij zich minder zorgen te maken. Ook geven ze allemaal aan dat ze hopen dat er in de tussentijd een vaccin wordt ontwikkeld, want anders is het "in het voorjaar weer hetzelfde liedje."

Eerder namen we een kijkje bij schaapherder Wil Prins. Hij verloor een schaap aan het blauwtongvirus.