Archief
Pixnio

Pixnio

Nog geen blauwtong bij schaapskuddes: 'Maar gaat als een olievlek'

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft donderdag laten weten dat al meer dan 1.000 veehouders een melding hebben gedaan. Ook in onze regio is het raak.

Uit een kaart van de NVWA blijkt dat er meldingen zijn gedaan vanuit Schipluiden (2) en Maasland (1). Of de besmetting al vaststaat, of dat het gaat om een vermoeden, is niet duidelijk.

Het virus dook begin vorige maand voor het eerst sinds 2009 weer op in Nederland bij schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Sindsdien loopt het aantal meldingen snel op. Vorige week was er nog sprake van zo'n 300 besmettingen. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus.

Vooral schapen worden getroffen, maar ook geiten en runderen. De zieke dieren krijgen een blauwe tong. Ook hebben ze vaak last van hoge koorts en pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven. Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.

Schaapskuddes nog virusvrij

De ruim 300 dieren van de Westlandse Schaapskudde zijn nog niet getroffen. "Nog niet", benadrukt schaapsherder Pieter Dekker, die ziet dat het virus dichterbij komt. Ook Schaapskudde Vockestaert in Midden-Delfland is nog gevrijwaard. "Maar als je kijkt naar de situatie, het gaat als een olievlek. Het gaat vrij snel en sneller dan de vorige keer", weet schaapsherder Ben Determann.

Volgens beide herders is het een voordeel dat onze regio aan de kust ligt. De harde wind geeft nog enige bescherming tegen de kleine insecten. Maar uiteindelijk zou alleen een weersomslag echt uitkomst kunnen bieden. Bij temperaturen onder 6 graden overlijdt het merendeel van de volwassen knutten.

De beelden in de media van zieke en dode schapen stemmen echter weinig hoopvol. En dat geeft zorgen. "Het is heel triest", zegt Determann over de situatie die hij heeft gezien bij een andere schaapskudde. Dekker had in 2006 al eens te maken met blauwtong. "Toen viel het mee. Maar het is nooit leuk."