Archief
WOS

WOS

Westlands schaap overleden aan blauwtongvirus

Het voor schapen levensbedreigende blauwtongvirus heeft ook het Westland bereikt. Onlangs overleed een van de schapen van Judith en Wil Prins in Monster aan dit virus. Dit was het eerste vastgestelde geval in de regio.

Volgens herder Wil Prins is er in zijn geval niets tegen te doen. In sommige situaties kunnen de schapen worden ingesmeerd, zodat ze minder gebeten worden door kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. "Wij zitten alleen maar in natuurgebieden en en daar is het verboden om dit soort chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken", verklaart Prins. Voor hem zit er dus niets anders op dan te hopen dat er niet nog meer schapen besmet raken.

Hopen op lagere temperaturen

Hoewel het heel vervelend is, ligt Prins er niet wakker van: "Het is één schaap, het eerste schaap is altijd wat, maar als je zoveel schapen hebt kan het gebeuren". De herder heeft zelf meer dan 300 schapen. Bovendien is hij al best wat gewend, want hij is al 26 jaar herder. Naar eigen zeggen is hij toentertijd geen herder geworden uit liefde voor schapen, maar uit liefde voor honden. "Ik wilde een hond, maar Judith zei dat een hond geen functie had (...) dus heb ik haar meegenomen naar een schapendrijfwedstrijd, want dan heeft een hond een functie".

Voor Prins is het dus hopen dat er niet meer van zijn schapen gebeten worden. Een weersomslag zou hierbij erg voordelig werken, want het merendeel van de knutten overlijdt bij temperaturen onder de zes graden.