Archief
Archief WOS

Archief WOS

Voltallige oppositie stemt tegen de begroting van Westland

In de Westlandse gemeenteraad is woensdagavond de begroting voor de periode 2024-2027 door de voltallige oppositie afgekeurd. De coalitiepartijen Westland Verstandig, GBW en VVD stemden er wél mee in, waardoor de begroting met 21-18 is aangenomen.

Meerdere oppositiepartijen hadden onlangs al laten weten, dat zij grote moeite hadden met de opgestelde begroting. Fractievoorzitter Jenny Vermeer van het CDA gaf, voorafgaand aan de stemming, als motivering: "Het is niet duidelijk waarop precies bezuinigd wordt en dat dit ook niet duidelijk is voor het college. Wij stemmen daarom met een zwaar hart, voor het eerst, tegen de begroting. En u kunt dit ook als een motie van treurnis tegen het college opvatten.”
Zij verkreeg de uitgesproken bijval van Benjamin Hofland (D66), die mede namens GroenLinks en PvdA verklaarde dat ook deze fracties gingen tegenstemmen. En ook Hofland sprak van een motie van treurnis.
Dave van Koppen (LPF) zei dat zijn fractie de begroting niet overzichtelijk genoeg vindt en stelde dat het college in financieel opzicht 'niet in control' is. Net als de andere twee sprekers vond hij het onbegrijpelijk dat de maatschappelijke partners (zoals Vitis Welzijn en Bibliotheek Westland, red.) pas deze week hebben gehoord dat hun budgetten voor 2024 met 2 procent gekort zullen worden.
Vervolgens bleek bij de digitale stemming dat ook ChristenUnie-SGP, Forum voor Democratie en de Fractie van Vliet de begroting afkeurden.

2 procent

De genoemde 2 procent reductie op het budget voor de maatschappelijke ketenpartners is in lijn met het gegeven dat in de portefeuilles van alle wethouders het budget voor komend jaar op 98 procent is gesteld.

Dat er bezuinigd moet worden, kunnen de fracties over het algemeen begrijpen, maar voor bijvoorbeeld het CDA is het onaanvaardbaar dat dit ook geldt voor de gemeentelijke sociale en culturele regelingen in de portefeuille van wethouder Carlieke van Staalduinen. Het CDA wilde hier de bezuiniging van 2 procent weg hebben en het budget zelfs nog iets verhogen in 2024. Het door deze fractie opgestelde amendement (wijzigingsvoorstel) verkreeg de steun van de gehele oppositie, maar werd door de coalitie verworpen (18-21).

De Naald

Een wijzigingsvoorstel - op initiatief van D66 - dat wél een meerderheid verkreeg, betrof het zetten van de eerste stap op de weg naar nieuwbouw voor WestlandTheater De Naald. Hiervoor is een voorbereidingskrediet van 350.000 euro beschikbaar gesteld. Alleen de fracties van Westland Verstandig, ChristenUnie-SGP en Forum voor Democratie willen daar nu nog niet aan beginnen.

Woontorens voor starters

Van de zestig oorspronkelijk ingediende moties was er ééntje die unaniem werd omarmd. Deze kwam van Dave van Koppen (LPF). Zijn fractie spreekt al jaren de hoop uit over de bouw van twee appartementencomplexen voor starterswoningen voor Westlandse jongeren "en dat wij desnoods de hoogte in moeten met het realiseren hiervan". Daarbij moet er voor worden gezorgd dat die woningen op de lange termijn beschikbaar blijven voor Westlandse jongeren/starters.

De betreffende motie, waarin het college wordt verzocht om geschikte locaties te vinden voor het realiseren van die woontorens, werd mede ingediend door de fracties van CDA en Van Vliet. Het was de laatste motie die in stemming werd gebracht en, zoals gezegd, stemde iedereen vóór.