Archief
WOS

D66: 'We moeten starten met voorbereiding nieuwe Naald'

De fractie van D66 in de Westlandse gemeenteraad komt tijdens de begrotingsbehandeling van 8 november met het voorstel om de eerste stap te zetten op weg naar een nieuw theater De Naald.

Dat heeft D66-voorman Benjamin Hofland dinsdag aangekondigd. Hij vindt dat er in de begroting een bedrag van 350.000 euro moet worden uitgetrokken als voorbereidingskrediet.

In het huidige coalitieakkoord van Westland Verstandig, GBW en VVD wordt een nieuw theater genoemd in verband met de ontwikkeling van het zogenoemde Verdigebied in het centrum van Naaldwijk. "De Naald wordt onderdeel van deze plannen met als uitgangspunt dat er een nieuw, toekomstbestendig theater komt", zo staat er.

Hofland wijst er op, dat er tot dusver geen initiatief is genomen door het college van B en W. "Al 17 jaar wordt er in Westland gesproken over een nieuw theater voor De Naald en altijd was er een reden om het niet te doen", zegt hij. Maar hij vindt langer uitstel niet verdedigbaar. "Als grote gemeente zijn we dit verplicht aan De Naald, aan onze cultuursector en aan onze inwoners. Van cultuur groeit iedereen in de gemeente", aldus Hofland.
Zoals verhoudingen momenteel liggen, is de kans groot dat voor het voorstel van D66 - waarvan de laatste puntjes nog op de i worden gezet - een meerderheid in de gemeenteraad zal zijn.

Coalitiepartij Westland Verstandig zegt nog te willen wachten met nieuwbouw voor De Naald. "Nu 66 miljoen euro, maar waarschijnlijk veel meer, investeren in een nieuw theater is op dit moment niet verstandig. Wellicht dat een ontwikkelaar dat theater wil bouwen in plaats van de gemeente en dan ligt het natuurlijk anders", heeft fractievoorzitter Peter Duijsens dinsdagmiddag laten weten.