Archief
Archief WOS

Archief WOS

'College Westland dreigt oppositie volledig kwijt te raken'

De meerderheid van de oppositie in de Westlandse gemeenteraad zegt totaal geen lijn te kunnen vinden in de begroting van het college van B en W voor 2024.

Dat hebben de fracties van CDA, LPF, D66, GroenLinks, PvdA en de Fractie Van Vliet dinsdag in een persbericht laten weten. Op 8 november staat het vaststellen van de begroting op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. "De oppositie is nog lang niet zover en loopt nog rond met veel vragen. Vrijwel de volledige oppositie overweegt serieus om tegen de begroting te stemmen", verklaren de fracties.

"In al die jaren dat wij nu meedraaien, hebben we nog nooit zo'n onoverzichtelijk rommeltje gezien", aldus CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer, "op de ene plek in de begroting wordt gesproken over het realiseren van 500 starterswoningen jaarlijks en op de andere plek staat dat er 500 starterswoningen tot en met maart 2026 gerealiseerd moeten zijn. Er is totaal niet duidelijk waar het college nu voor wil gaan."

Van de wirwar van cijfers is totaal geen chocola te maken.

Oppositiepartijen

'Pas in december'

Duncan Plomp, voorman van Groen Links, valt Vermeer bij. "Vanaf 2024 moet er jaarlijks 2 procent bezuinigd worden, maar er is totaal niet inzichtelijk waar dit gehaald wordt", zegt Plomp mede namens PvdA en D66, "het college wil hierover in december in gesprek gaan, maar op 8 november moeten wij vóór of tégen deze begroting stemmen en dan moeten we duidelijkheid hebben, anders is deze begroting voor ons een no-go".

Het lijkt me sterk dat de coalitie deze begroting wel fluitend aanneemt.

Dave van Koppen (LPF)

De oppositiepartijen (behalve ChristenUnie/SGP en Forum voor Democratie) stellen: 'Van de wirwar van cijfers van de begroting die 390 pagina’s telt, is totaal geen chocola te maken'. Ook het afvaldossier blijft in nevelen gehuld en onduidelijk is welke kant het opgaat binnen Westland. "Recyclen is goedkoper dan restafval verbranden, dus door alles in één bak te gooien, stijgen de verwerkingskosten van afval enorm", aldus LPF-fractievoorzitter Dave van Koppen, "onduidelijk is wat er nu gaat gebeuren om deze kosten de komende jaren te beteugelen."

'Niet te doorgronden'

Het college wil de komende jaren geld besparen, zodat in de toekomst naderende financiële tekorten opgevangen kunnen worden. "Alle raadsfracties zijn eensgezind dat hiervoor in de gehele begroting geld gezocht moet worden. De oppositie is van mening dat dan wel inzichtelijk moet zijn waar voor 2024 geld bespaard wordt", aldus de zes fracties.

"Momenteel is niet te doorgronden welke keuze we als gemeenteraad van Westland moeten maken op 8 november", verklaart Vermeer, "we gaan een besluit nemen van meer dan 350 miljoen, dus dat nemen we erg serieus."

Van Koppen: "Ik acht de kans serieus aanwezig dat vrijwel de gehele oppositie tegen deze begroting zal stemmen, en het lijkt me sterk dat de coalitie deze begroting wel fluitend aanneemt. Het college heeft dus wel een meerjarig sluitende begroting gepresenteerd, maar het is totaal niet inzichtelijk hoe deze tot stand is gekomen."

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland