Archief
Archief WOS

Archief WOS

Extra kunstgras bij Verburch uitzondering op Westlandse 'hand op de knip'

Van echt nieuwe investeringen kan komend jaar in de gemeente Westland geen sprake zijn. Een uitzondering is de aanleg van extra kunstgrasvelden op sportpark Verburch in Poeldijk.

Dat kwam donderdagochtend naar voren tijdens de presentatie van de zogeheten Programmabegroting 2024-2027 in het gemeentehuis aan de Naaldwijkse Verdilaan.

Net als de andere gemeenten in ons land moet ook Westland de financiële broekriem aanhalen in het zicht van de periode vanaf 2026 waarin de bijdragen van het Rijk zullen dalen. Dat is weliswaar nog niet in het spreekwoordelijke beton gegoten, maar het is de vraag in welke mate een nieuw kabinet meer gelden beschikbaar zal stellen dan het demissionaire kabinet heeft aangekondigd.

2 procent bezuiniging

Het Westlandse college van burgemeester en wethouders heeft in de conceptbegroting voor 2024 voorgesteld om in beginsel over de hele linie 2 procent op de uitgaven te besparen, in vergelijking met het lopende jaar 2023. Op een aantal gebieden is dat niet wenselijk (en soms ook niet haalbaar) en daarom zullen de eventuele afwijkingen op dit beleid met de gemeenteraad worden besproken.

Daarnaast zijn er nog diverse andere rekenkundige acties uitgevoerd, waaronder een zogeheten stofkam-operatie om, op basis van de twee voorgaande jaren, de lucht uit de begroting te halen. "We schrappen oud beleid en stoppen met het uitvoeren van ambities die niet meer actueel zijn", aldus het college. Samen met het zogeheten oud-voor-nieuwtraject heeft dit voor de begroting van 2024 een bedrag van bijna 3 miljoen euro opgeleverd.
Alles bijeengenomen, moet dit ertoe leiden dat zowel in 2024 als in 2025 door Westland quitte kan worden gespeeld. In geld uitgedrukt: volgend jaar zullen zowel de inkomsten als de uitgaven een bedrag van iets meer dan 382 miljoen euro omvatten.

Woonlasten

De woonlasten van de burger worden zoveel mogelijk op peil gehouden, ze houden gelijke tred met de algemene prijsontwikkeling. In de begroting is daarom gekozen voor een aanpassing van de onroerendezaakbelasting (OZB) en overige leges aan de consumentenprijsindex, die circa 4,2 procent stijgt.
Voor de afvalstoffenheffing en rioolretributie geldt een zogenaamd gesloten systeem, waarbij de tarieven kostendekkend zijn. Zoals gebruikelijk, stelt de gemeenteraad in december de definitieve tarieven vast. Investeringen en prijsstijgingen op het gebied van energie, arbeid en grondstoffen hebben mogelijk ook gevolgen voor de gesloten systemen. "Mochten deze ontwikkelingen aanpassing van de tarieven noodzakelijk maken, dan worden deze in december verwerkt", aldus het college.

De gemeenteraad behandelt de programmabegroting in zijn vergadering van 8 november.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland