Archief
Signbiblio

Signbiblio

Midden-Delfland: 'Vanaf 2026 financieel tekort'

De gemeente Midden-Delfland heeft vanaf 2026 te kampen met behoorlijke financiële tekorten. Dat blijkt uit de begroting voor de periode 2024-2027, die woensdag is gepresenteerd.

Die begroting laat voor 2024 en 2025 een (bescheiden) positief beeld zien. In 2024 een plus van 211.000 euro en een jaar later 719.000 euro. Door verandering in financiering door de rijksoverheid, de grootste inkomstenbron voor gemeenten, verandert het perspectief in 2026. Vanaf dat jaar krijgen gemeenten gezamenlijk in totaal zo'n 3 miljard euro minder. De begroting is dan niet meer sluitend. Sterker: Midden-Delfland stevent in 2026 af op een tekort van meer dan 1 miljoen euro.

"We kunnen niet goed inschatten welke kant het opgaat. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of het Rijk eindelijk over de brug komt met een meer realistische bijdrage voor het uitvoeren van het takenpakket. Of kijk naar de huidige krapte op de arbeidsmarkt, de inflatie en stijgende rente", zegt wethouder Fred Voskamp daarover.

Geen bezuinigingen

Normaal zou zo'n tekort reden zijn voor forse bezuinigingen. Daar kiest het gemeentebestuur vooralsnog echter niet voor. In plaats daarvan worden alle baten en lasten duidelijk in beeld gebracht. 'Die zijn gebaseerd op de kennis die we nu hebben op basis van het huidige takenpakket, de noodzakelijke investeringen, de inflatie, de stijgende rente en geschatte mee- en tegenvallers. Wij volgen hierbij het advies dat de VNG gemeenten geeft om bewust en transparant de ontstane tekorten te laten zien. Door de gevolgen van de keuzes van het kabinet te laten zien, geven gemeenten een helder signaal af aan het inmiddels demissionaire kabinet en Tweede Kamer: de gemeentelijke financiën zijn momenteel onvoldoende voor het uitvoeren van het huidige takenpakket', staat te lezen in de inleiding van de begroting.

Heffingen omhoog

In tegenstelling tot dit jaar gaan de afvalstoffen- en rioolheffing komend jaar wel omhoog, met respectievelijk 8 en 7,5 procent. Concreet komt dit erop neer dat een gezin straks 371 euro aan afvalstoffenheffing betaalt (was 343 euro) en 225 euro aan rioolheffing (was 209 euro).

De gemeenteraad spreekt op 7 november over de begroting.