Zorgen om alcoholgebruik feestweken, organisaties nemen maatregelen
Het was volgens de gemeente vorig jaar wederom zorgelijk gesteld met het alcoholgebruik onder jongeren tijdens de Westlandse feestweken. Deze zomer moet daar verandering in komen, maar de grote vraag is; gaat dat lukken?
Het is deze week de beurt aan de eerste grote feestweek, 's-Gravenzande, om te laten zien dat het ook goed kan gaan. "We houden onze oren en ogen goed open."
Tijdens elke feestweek in Westland is het weer raak: tieners die nog veel te jong zijn om alcohol te mogen drinken, maar wél van de drank nauwelijks nog op hun benen kunnen staan. Dat was ook de conclusie eind vorig jaar na het evalueren van de Westlandse feestweken in de zomer van 2022. "Westlandse jongeren drinken steeds meer alcohol tijdens de zomerevenementen en feestweken', stelde burgemeester Bouke Arends in een brief aan de gemeenteraad en dat vindt het Westlandse gemeentebestuur een 'zorgelijke ontwikkeling'. Daarom heeft het college de afgelopen maanden actief samengewerkt met verschillende partijen, zoals GGD, Stichting Jeugd en alcohol, scholen en sportverenigingen, om extra voorlichtingen te geven over de gevaren van alcohol aan jongeren, docenten en ouders.
Daarnaast zijn er intensieve gesprekken gevoerd met de organisatoren van de feestweken over alcohol en daarnaast ook drugs. "Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de naleving van de regels rondom alcohol", aldus een woordvoerder. Sommige organisatoren zijn actief met het vraagstuk bezig en hebben extra maatregelen genomen, zoals een systeem met polsbandjes, beperkte uitgifte bij bars en trainingen voor barpersoneel.
'Jongeren kunnen op meer manieren aan alcohol komen'
Maar nog niet alle Westlandse feestweken zijn zo ver. Zo ook in 's-Gravenzande. "Wij hebben geen polsbandjes", vertelt Marja van den Berg, van de organisatie van de 's-Gravenzandse feestweek. "Het horecapersoneel houdt zich uiteraard aan het uitsluitend alcohol schenken boven de 18 jaar", verzekert zij. "En bij twijfel wordt er om een legitimatie gevraagd."
Maar is dit voldoende? "In onze ogen wel, het is een open evenement", zegt Menno van Rodijnen van eetcafé De Witte in 's-Gravenzande. "Jongeren kunnen bovendien op veel meer manieren aan alcohol komen dan alleen bij ons." Volgens de gemeente wordt het proces om bewustwording te creëren dat alcoholgebruik door minderjarigen extra schadelijk is, bemoeilijkt door de verschillende maatregelen die organisatoren nemen.
'Alcohol doorverkopen'
Kinderarts Nico van der Lely van de alcoholpoli in Delft maakt zich al jaren druk over het overmatig drinkgedrag onder jongeren in het Westland. "Het is een van de gemeenten in Nederland waar het alcoholprobleem onder jongeren het grootste is." De arts merkt ook dat het tijdens de feestweken extra druk is op de poli. "Ouders in Westland moeten meer verantwoordelijk nemen."
Daarnaast zien zowel de politie, als barpersoneel dat jongeren steeds creatiever zijn in het verkrijgen van alcohol. Zo wordt drank verstopt in flesjes frisdrank, en komen minderjarigen die in gezelschap zijn van meerderjarigen zo makkelijk aan alcohol, die het 'doorverkopen'. "We houden onze oren en ogen goed open", aldus Van Gordijnen. "Wanneer we opmerken dat één iemand steeds voor een minderjarig groepje bier haalt, dan gaan we de verkoop weigeren. En ook wanneer een meerderjarig persoon echt dronken is, schenken we niet meer."
'Rekenen erop dat ieder z'n verantwoordelijkheid neemt'
Of dronkenschap tijdens de feestweek onder jongeren helemaal tegen te houden is, moet dit weekend blijken. Handhaving blijft moeilijk door het open karakter en de omvang van het evenement, schrijft ook de burgemeester aan de gemeenteraad. "Wij rekenen erop dat iedereen zijn verantwoordelijk neemt voor een goed en veilig verloop van de feestweken", aldus een woordvoerder van de gemeente.