Archief
Screenshot YouTube 100% Kermis TV

Screenshot YouTube 100% Kermis TV

'Toename van jeugdoverlast bij Westlandse kermissen'

Op de meeste kermissen die afgelopen zomer werden gehouden tijdens de Westlandse feestweken, was sprake van een toename van jeugdoverlast. Dat leidde soms zelfs tot een eerdere sluiting van de kermis.

Dit blijkt uit een evaluatie van de afgelopen zomerevenementen. De ontwikkeling is overigens ook in de rest van het land zichtbaar. "Kermissen zijn bedoeld om onze jeugd te vermaken en ze worden druk bezocht. Helaas hebben ze ook een aanzuigende werking op hangjeugd die op het kermisterrein of in de directe omgeving overlast veroorzaakt", schrijft burgemeester Bouke Arends.

Ondanks de inzet van beveiligers moest de politie er soms aan te pas komen. Ook is gezien dat sommige kermisbezoekers drugs aanboden.

Deurbeleid

Arends: "Doordat kermissen niet op een afgesloten terrein plaatsvinden en vaak over een uitgestrekt gebied met meerdere locaties, zijn bezoekersstromen moeilijk te reguleren en kan geen consistent deurbeleid gevoerd worden."

De gemeente kijkt in samenspraak met de organisatoren naar mogelijke maatregelen voor de zomer van 2023. Het plaatsen van hekken om het terrein, zoals dat bijvoorbeeld in 2020 gebeurde in De Lier, kan positief werken. " Echter kunnen met dergelijke maatregelen de kermis en feestweek hiermee hun openbare karakter verliezen", aldus de burgemeester.

Niet-deelnemende horecazaken

Uit de evaluatie is verder naar voren gekomen dat sommige horecazaken die niet meedoen aan de feestweken, maar wel open zijn, problemen kunnen geven. Zo bleek dat op de terrassen van niet-deelnemende horeca drank werd geschonken in glas. Op het feestweekterrein is drank alleen toegestaan in plastic bekers. De niet-deelnemende ondernemer is dan verantwoordelijk om te zorgen dat het glas niet op het evenemententerrein terecht komt.

Deze horecazaken waren ook open tot 02.00 uur, terwijl de feestweek om 01.00 uur stopte. Bezoekers van de feestweek gingen na afloop dan ook naar deze cafés. "Dit levert tijdens de uitloop van het evenement problemen op. Het 'schoonvegen' van het 'evenemententerrein' wordt hierdoor bemoeilijkt."

Die uitloop wordt overigens ook vertraagd door de eetkramen op het terrein. Voorheen sloten die tegelijk met de eindtijd van het feest. Dit jaar mochten ze voor het eerst een half uur langer open blijven, om zo de uitloop gedoseerd te laten verlopen. "ln de praktijk is geconstateerd dat de eerdere verruiming van de eetkramen op een evenemententerrein een vertragend effect heeft op de uitloop en daarmee het oorspronkelijk doel juist tegenwerkt", schrijft Arends. "Er zal opnieuw met de hulpdiensten in overleg getreden worden om te bezien of de openingstijden van de eetkramen gelijk getrokken dienen te worden met de eindtijd van het evenement om een ordelijk uitloop te bevorderen.

Alcohol- en drugsgebruik

Arends noemt het zorgelijk dat het alcohol- en drugsgebruik op de evenementen toeneemt. Meerdere organisatoren hebben maatregelen genomen om het schenken aan minderjarigen tegen te gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van polsbandjes. Maar nog niet alle organisatoren zijn zover. "Dit bemoeilijkt het proces om bewustwording te creëren dat alcoholgebruik door minderjarigen extra schadelijk is."

Wat ook niet helpt, is het feit dat meerderjarigen alcohol kochten voor bezoekers die nog geen 18 zijn. Dit is in de nieuwe Alcoholwet overigens strafbaar. "De omvang en het open karakter van de zomerevenementen en feestweken zorgen ervoor dat het lastig is voor organisatoren om de regelgeving goed te implementeren en voor de handhavers om toe te zien op de naleving."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland