Archief

Historische vereniging stapt naar Raad van State

De Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk gaat bij de Raad van State in beroep tegen het raadsbesluit om de bouw van een flat op het voormalige Harmonie-terrein aan de Dijkweg toe te staan.

Volgens de vereniging is de komst van het appartementencomplex funest voor dit historische deel van Naaldwijk én de individuele, monumentale panden eromheen. Het gebouw is te groot, te hoog en de materialen die gebruikt gaan worden volledig in contrast met de omgeving. Dat de Welstandscommissie het gebouw per se afwijkend van de historische buurpanden wil laten zijn door het geel te laten maken, noemt de vereniging bizar.


HET Architectenbureau

In het beroep wordt aangegeven dat het plan strijdig is met bestaande regelgeving, zoals de Welstandsnota, het Beeldkwaliteitsplan en de Omgevingsvisie. In al die plannen wordt gesteld dat erfgoed beschermd moet worden en nieuwe bouwwerken versterkend moeten zijn voor het historische karakter. Ook zouden er procedurefouten zijn gemaakt en zou de gemeenteraad onvolledige en misleidende informatie hebben gekregen.

Belangrijkste punt vindt de historische vereniging dat er totaal geen draagvlak voor dit plan is. Ze zal er bij de Raad van State op wijzen dat meer dan 1.000 burgers petities ondertekend tegen het plan en dat zo’n 200 burgers hun bezwaren schriftelijk kenbaar hebben gemaakt bij de gemeenteraad.