Archief
WOS

Geen plek voor woningen in Midden-Delfland? Corporatie ziet wél kansen

Woningcorporatie Wonen Midden-Delfland wil het nieuwe gemeentebestuur een handje helpen bij de bouw van meer woningen. De coalitiepartijen kunnen straks gebruik maken van een lijst met een dozijn potentiële nieuwbouwlocaties.

De ambities van het vorige college van burgemeester en wethouders was groot. Een van de doelen was om 710 woningen toe te voegen in de gemeente. Zoals bekend, is dat niet gehaald. Er werden in vier jaar tijd nog geen 200 woningen gebouwd. En daarmee blijft het woningtekort onverminderd groot. Wethouder Wendy Renzen verwacht overigens dat de gemeente met de plannen die er liggen, uiteindelijk wel aan de 710 huizen komt.

Het gaat Peter van Ling, directeur-bestuurder bij Wonen Midden-Delfland, allemaal te langzaam. "Het aandeel harde projecten is heel beperkt. Dus ook in de komende jaren is het afwachten wat er daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden", aldus Van Ling. Hij besloot daarom zelf het heft in handen te nemen.

Mensen die geen woning hebben, hebben geen boodschap aan collegevorming. Die willen graag een woning.

Peter van Ling (directeur-bestuurder WMD)

Van Ling en zijn collega's zijn daarom zelf de kernen in gegaan, op zoek naar potentiële bouwlocaties. "Er wordt altijd gezegd, er zijn geen bouwlocaties. Maar als ik hier rondloop - en ik ken het hier best goed - dan denk ik: op die plek zou wel wat kunnen, en daar ook."

De wandelingen door de gemeente leverden in eerste instantie 24 locaties op, waarvan er veel ook in het bezit zijn van de gemeente. Een aantal daarvan bleek al bij het college bekend. Uiteindelijk is er een lijst met veertien 'kansrijke uit- en inbreidingslocaties' overgebleven. Goed voor 300 tot 400 woningen: van grondgebonden huizen tot appartementen en van sociale huur tot koop.

'Bouw 30 procent sociale huur'

Van Ling pleit ervoor dat in elk bouwproject 30 procent sociale huurwoningen worden gebouwd. Op dit moment geldt wel de regel '30 procent sociaal', maar daarvan is de helft sociale koop.

"Sociale koop is maximaal 203.000 euro", weet Van Ling. "Maar op het moment dat die woning wordt opgeleverd, is-ie al een ton meer waard. Je geeft een koper dus eigenlijk een cadeautje van een ton en na verloop van tijd is de woning geen doelgroepwoning meer, want hij is te duur voor sociale koop."

"Laten we alsjeblieft vasthouden aan 30 procent sociale huur en laten we zorgen dat die woningen ook sociaal blijven."

De WOS heeft de lijst ingezien. Er staan oude(re) panden op die eventueel kunnen worden gesloopt, maar bijvoorbeeld ook delen van grasvelden of speelterreinen. Linda van Barneveldt, manager Wonen bij WMD, daarover: "We hebben echt gezocht naar iets meer verdichting. Er zijn binnen de kernen best wel een aantal grote groene plekken. Daarvan zeggen we: oké, we begrijpen dat het groene dorpen zijn en dat dat behouden moet blijven. Maar met een beetje creativiteit is het best mogelijk om te verdichten en woningen toe te voegen."

De corporatie heeft de lijst met locaties in april naar het college en de gemeenteraad gestuurd en ook aangeboden aan formateur Arne Weverling. Een reactie is, op een ontvangstbevestiging na, tot nu toe uitgebleven. Mogelijk dat dat te maken heeft met de coalitiegesprekken, waarmee de partijen nu druk zijn.

Wonen Midden-Delfland wil echter graag snel met de gemeente om tafel over de locaties. Van Ling: "We willen een bijdrage leveren aan het woonprobleem. Wie weet dat er bij deze veertien locaties twee, drie of vier zitten waar iets kan komen. Er zullen politieke keuzes gemaakt moeten worden. Wij constateren dat de urgentie erg groot is."

"Mensen die geen woning hebben, hebben geen boodschap aan collegevorming en allerlei processen waardoor woningbouw lang duurt. Die willen graag een woning hebben", vervolgt Van Ling. "Daar ben ik als bestuurder van deze corporatie mede verantwoordelijk voor."