Archief

Schot in formatiegesprekken Midden-Delfland: 'Lijkt nu wel goed te komen'

Na twee mislukte pogingen, lijkt het nu toch wel goed te komen met de formatiegesprekken in Midden-Delfland. CDA, VVD en D66 hopen op 30 juni hun coalitieakkoord te kunnen presenteren.

De drie partijen zitten sinds begin deze week om de tafel. De gesprekken verlopen volgens formateur Arne Weverling 'in goede sfeer'. "We zijn voortvarend begonnen, dus ik heb zeer goede hoop dat dit tot een goed einde gaat leiden", aldus Weverling.

Volgens de Naaldwijkse oud-wethouder is het ook belangrijk dat er nu eindelijk schot in de zaak komt. "Het is van belang voor de democratie, Midden-Delfland en de inwoners. Er moet een nieuw bestuur komen. De burgemeester neemt natuurlijk afscheid aan het einde van de maand, dan komen er ook nieuwe wethouders. Dus het is van belang dat er begin juli een frisse start kan worden gemaakt."

Ik ben er nu twee maanden zoet mee, op vrijwillige basis.

Arne Weverling

'Veel tijd gekost'

Weverling probeert de onderhandelingen in Midden-Delfland al sinds eind april in goede banen te leiden. In eerste instantie was het de bedoeling dat verkiezingswinnaar Mijn Partij met CDA en VVD een coalitie zou vormen. Toen dat niet lukte, werd gekeken naar Mijn Partij, VVD en D66. Maar vorige week werden ook die gesprekken afgebroken. "Het heeft hem (Mijn Partij-voorman Ed Roeling, red.) en mij veel tijd gekost", zegt Weverling. "En het heeft niet tot een bevredigend resultaat geleid. Het is logisch dat de grootse partij het initiatief neemt en meedoet in een coalitie. Tot twee keer toe is de conclusie getrokken dat het zo onvoldoende gaat werken. En dan moet je elkaar niet langer in de greep houden."

Beluister het hele gesprek met Arne Weverling:

De gesprekken namen dus enige tijd in beslag, maar Weverling doet het met plezier: "Ik ben er nu dus al twee maanden zoet mee, op vrijwillige basis. Dat is allemaal niet zo heel erg. Het is leuk om te doen, ik draag graag mijn steentje bij."