200 in plaats van 700: waar blijven de beloofde nieuwbouwhuizen in Midden-Delfland?
Het aantal huizen dat de gemeente Midden-Delfland in deze collegeperiode toevoegt aan de woningmarkt, komt op minder dan 200. Dat blijkt uit een analyse die de WOS heeft uitgevoerd op basis van de woningbouwplannen van het gemeentebestuur.
Het nieuwe college van CDA, OGP en VVD sprak in september 2018 een stevige ambitie uit: In totaal moesten er in vier jaar tijd 710 woningen worden toegevoegd in de gemeente Midden-Delfland. Daarvan moesten er 350 komen in Den Hoorn, 200 in Schipluiden en 160 in Maasland. Inmiddels zijn er een kleine 200 opgeleverd, zo blijkt uit de inventarisatie van de WOS. En de harde realiteit is, dat het daar tot het einde van deze collegeperiode ook bij blijft.
Wat is er sinds het aantreden van het huidige gemeentebestuur dan precies gebouwd? In De Kreek in Den Hoorn staan 140 nieuwe woningen, daarnaast zijn er 42 huizen opgeleverd in Maasland (Maaslandse Dam en Langetaam) en in Schipluiden zijn er 3 woningen bijgekomen. Een totaal van 185 woningen. Overigens allemaal woningen waarvan de ontwikkelingen al voor 2018 waren begonnen. Maar, zegt wethouder wonen Wendy Renzen: "Er moest nog wel aan gewerkt worden. Als we deze collegeperiode er niets aan hadden gedaan, dan zouden ze ook niet gerealiseerd zijn. Ook als je op enig moment een onherroepelijk bestemmingsplan hebt en je kan overgaan tot uitvoering, dan komen er nog steeds heel veel werkzaamheden bij kijken. Ook voor de gemeente."
Bouwen of 'bouwen aan'?
Desondanks komt de gemeente bij lange na niet aan 710 woningen. Het verbaast oppositieraadslid Ed Roeling (Mijn Partij) niets. "Het is teleurstellend dat je als college aantreedt en een hoop bombarie maakt over 700 woningen. Op dat moment hebben wij ook gevraagd waar dan, maar dat wisten ze ook niet. Er zat vanaf dag één geen plan achter: dat, daar, op die manier willen we bouwen."
Renzen beaamt dat de 700 woningen vóór 2022 niet worden gehaald. "Als je zegt, ze zijn deze periode niet gebouwd, heb je helemaal gelijk. Maar we wilden de ambitie destijds stevig neerzetten. Daarom heb ik toen gezegd, we bouwen 700 woningen. Dat moet je zien als: we bouwen aan 700 woningen."
Met 'bouwen aan' bedoelt de wethouder feitelijk dat er concrete plannen op papier staan of zelfs overeenkomsten zijn gesloten. Als we daarvan uitgaan, waar staat de gemeente dan? Een inventarisatie van de woningbouwplannen die ontwikkelaars of de gemeente zelf naar buiten hebben gebracht, levert nog eens 375 nieuwe woningen op. En dan zegt de wethouder dat er nog zo'n 250 woningen verstopt zitten in 'zachte plannen'. De plannen in die laatste categorie zijn nog allesbehalve zeker, omdat ze nog nergens juridisch bindend zijn vastgelegd. Renzen hoopt nog deze collegeperiode voor 150 woningen 'zacht'' in 'harde' plannen te veranderen. Al noemt ze dat wel een "hele uitdaging".
Roeling heeft daar in elk geval weinig vertrouwen in. "Het college heeft aangegeven dat er een paar locaties zijn waar nu nog niet in de openbaarheid over mag worden gesproken, omdat daar onderhandelingen zijn. Ik heb zelf contact opgenomen met die diverse eigenaren en adviseurs. Er is misschien één locatie waar gebouwd mag worden, maar de grotere locaties zijn kansloos."
Korte termijn
Nog even terug naar de 375 woningen die wél hard zijn. Wanneer kunnen Midden-Delflanders die op zoek zijn naar een nieuwe woning die dan verwachten? Want de woningmarkt staat, in heel Nederland, onder druk. Snel meer woningen bouwen zou daarom voor enige verlichting moeten zorgen.
Op bovenstaande kaart zie je een overzicht van bouwplannen waar de gemeente en/of een ontwikkelaar informatie over naar buiten heeft gebracht. De groene plannen zijn het meest concreet. De oranje plannen zullen pas in een later stadium woningen opleveren. De kaart is niet zichtbaar in de WOS-app, maar wel via deze link.
Veel woningen staan er op de heel korte termijn niet op de planning. Er is zicht op woningen bij De Houve in Maasland, op de locatie waar voorheen zalencentrum De Magneet stond. Deze 18 woningen zijn naar verwachting eind volgend jaar klaar. Daarnaast moeten er volgend jaar zomer 24 studio's voor mensen met een verstandelijke beperking worden opgeleverd bij het nieuwe paardensportcentrum Equestrum in Den Hoorn.
Verder wordt naar verwachting in 2022 gestart met de projecten Keenenburg V (Schipluiden, 39 woningen), Zuidrand (Schipluiden, 17 woningen), de Maaslandse Dam (Maasland, 11 woningen) en Wonen op de Zuidhoorn (Den Hoorn, 10 woningen). Afhankelijk van de ontwikkelingen kan dan ook de eerste schop in de grond op de kasteellocatie in Schipluiden, waar 27 hofjeswoningen gepland staan.
Dat levert op de 'korte' termijn concreet dus zo'n 146 woningen op. De overige plannen zullen pas later worden ontwikkeld. Waarom duurt het allemaal zo lang? Hoewel de wethouder het liefst ook versnelt, is ze ook realistisch. Want bij woningbouw komt meer kijken dan alleen stenen neerleggen. Er moeten verschillende plannen gemaakt worden en overleg worden gepleegd met de omgeving en andere belanghebbenden. Die laatste groepen kunnen ook bezwaar maken. "Het is naïef om te denken dat je een bestemmingsplan in een jaar tijd hebt geregeld. In de praktijk blijkt dat je minimaal 4 jaar onderweg bent."
Oppositieraadslid Roeling ziet het desondanks somber in. Op de vraag wanneer hij verwacht dat de laatste van de 710 woningen klaar zijn, antwoordt hij resoluut: "2045."
Over dit onderzoek
Het huidige college van B en W van Midden-Delfland sprak bij haar aantreden 2018 de ambitie uit om 710 woningen bij te bouwen. Met de verkiezingen van maart 2022 in aantocht, is het tijd om de balans op te maken.
De woningbouwaantallen die in dit artikel genoemd worden, zijn tot stand gekomen op basis van navraag bij de gemeente zelf, raadsstukken en informatie die ontwikkelaars zelf naar buiten hebben gebracht.
Heb je opmerkingen of vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je tips over andere onderwerpen? Neem dan direct contact op met onderzoeksjournalist Stefan van der Meer via stefanm@wos.nl.
Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.