Archief
WOS

WOS

Midden-Delfland bouwt óók voor starters

Als het op betaalbaarheid van woningen aankomt, heeft Midden-Delfland geen goede naam. Maar volgens de wethouder wordt er wel degelijk gebouwd voor mensen met een lager inkomen.

De gemiddelde verkoopprijs van woningen in Midden-Delfland lag in 2020 op 403.000 euro, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is voor jongeren vaak niet betaalbaar en dat terwijl die doelgroep meer dan welkom is in de gemeente. De vergrijzing slaat de komende jaren hard toe, voornamelijk in Schipluiden en Maasland.

In Schipluiden merken ze dat al jaren. Scholen hebben er last van, net als sportclubs. VV Schipluiden bijvoorbeeld heeft al een jaar of tien te maken met teruglopende ledenaantallen. "Senioren stoppen ermee, omdat ze elders gaan wonen. Tegelijkertijd is er minder aanwas van jonge leden", laat voorzitter Leo van Beurden weten. De vereniging kaartte die situatie al meerdere keren aan bij de gemeente. Die wil in het dorp 200 woningen bijbouwen, maar daarvan staat 'slechts' de helft ingetekend.

Het voorbeeld van VV Schipluiden staat niet op zich. Starters willen graag in hun eigen dorp blijven wonen, maar door een gebrek aan (betaalbare) huizen voor hun doelgroep is dat haast onmogelijk. Nog geen 30 procent van de jongeren uit Midden-Delfland die een eerste huis kopen of huren, doet dat in de eigen gemeente, blijkt uit de Lokale Monitor Wonen van onder andere Aedes. Ter vergelijking: in buurgemeente Westland, waar eveneens sprake is van een lastige markt voor starters, is dat bijna de helft.

Bovenstaande grafiek geeft weer waar jongeren in Midden-Delfland (links) en Westland (rechts) naartoe verhuizen als zij uit huis gaan.

Dat probleem werd al in 2017 aangekaart door een groep jongeren die boos wegliep bij een bijeenkomst over Tiny Houses. Zij zaten niet te wachten op dit soort alternatieve woonvormen, maar juist op échte woningen voor hun doelgroep. En vorig jaar liet ook Neal Ruiterman uit Den Hoorn van zich horen. Hij diende eind vorig jaar een petitie in met meer dan 1.200 handtekeningen, om meer en kleiner te bouwen voor starters én ouderen. Om zo ook de doorstroming op gang te krijgen. “Er worden nu veelal eengezinswoningen gebouwd. Mensen die daar intrekken, wonen daar 50 jaar en zijn niet genoodzaakt om door te stromen”, zei hij destijds.
Ruiterman heeft inmiddels ook een vereniging tegen woningnood in Midden-Delfland opgericht. Om zo een duidelijke stem te kunnen laten horen richting de politiek. Ruiterman wil ook in aanloop naar de verkiezingen acties ondernemen.

Wethouder Renzen liet bij het aannemen van de petitie weten serieus te willen luisteren. Naar eigen zeggen wordt er in de nieuwe plannen rekening gehouden met de wensen van starters en ouderen. “In de plannen waar we nu bezig mee zijn, zul je zien dat we toch ook wel weer nog kleiner gaan. Bijvoorbeeld in appartementen en beneden-bovenwoningen.” Een concrete eerste stap werd onlangs nog genomen. De acht grote, dure, seniorenappartementen die ingetekend staan aan de Zuidrand in Schipluiden, worden omgezet naar twaalf kleinere appartementen. Daar zou meer behoefte aan zijn.