Archief
WOS

WOS

Midden-Delfland weigert ondertekening woningmarktafspraken

De gemeente Midden-Delfland werkt voorlopig niet mee aan de gezamenlijke woningmarktafspraken in de regio Haaglanden.

Dat heeft wethouder Wendy Renzen medegedeeld aan de gemeenteraad. Ze vindt de afspraken in het tussenakkoord - dat Midden-Delfland vooralsnog als enige gemeente in de regio niet ondertekent - 'niet realistisch'. Voor Midden-Delfland zou dit volgens de wethouder betekenen dat er tot 2030 geen andere woningen kunnen worden gebouwd dan doelgroepwoningen (sociale huur- en koopwoningen, red.).

Ongedeelde regio

De negen gemeenten in Haaglanden (Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer) werken al enkele jaren aan nieuwe woningmarktafspraken. De woningnood is hoog en volgens berekeningen zouden er in de periode 1 januari 2019 tot 1 januari 2030 79.430 woningen bij moeten komen, waarvan er 11.550 in de categorie 'doelgroepwoningen' vallen.

Daarbij is het de bedoeling om te komen tot een zogenoemde ongedeelde regio. Dit houdt in dat de sociale woningen evenwichtig verdeeld zijn over de gemeenten. Gemeenten met een hoog percentage sociale woningen (zoals Delft en Den Haag), hoeven er per saldo minder bij te bouwen dan gemeenten met een laag percentage sociale woningen (zoals Midden-Delfland en Westland).

Rapport Rigo

In bovenstaande afbeelding wordt het aandeel van de doelgroepenvoorraad per gemeente getoond. De grijze pijl laat de regionaal gewenste ontwikkeling zien, de oranje pijl is het 'bod' van de gemeente zelf.

560 sociale woningen erbij

Volgens de berekeningen zouden er in Midden-Delfland 560 sociale woningen bij moeten. Maar dat vindt de wethouder dus niet realistisch, omdat het dan niks anders kan bouwen dan sociaal. Dat is in strijd met de opdracht van de raad, dat 30 procent van alle woningbouw sociaal is. De gemeente heeft daarom aangegeven niet meer dan 99 sociale woningen te willen bouwen, volgens de wethouder is dat 'ambitieus, weloverwogen en realistisch'.

In het bod dat de gemeente eerder heeft gedaan - waarin gesproken wordt over een totale toevoeging van 510 woningen - is rekening gehouden met de ambities die zijn uitgesproken in het collegeakkoord. "De lokale woonmarkt Midden-Delfland, kampt met een tekort aan woningaanbod in het middensegment", verklaart Renzen. "Een evenwichtige bevolkingsopbouw, waaronder voldoende gezinnen met schoolgaande kinderen, is van belang om onze voorzieningen en verenigingen in stand te kunnen houden."

Renzen vervolgt dat het toevoegen van 100 procent doelgroepwoningen tot 2030 vanuit de regionale huisvestingsmarkt wel verklaarbaar is, maar op basis van lokale en regionale belangen onwenselijk en financieel onhaalbaar is.

Provincie 'teleurgesteld'

De provincie Zuid-Holland moet toezien op de afspraken en reageert per brief 'met enige teleurstelling' op het niet-ondertekenen van Midden-Delfland en hoopt dat de gemeente nog van gedachten verandert. "Mocht u ervoor kiezen om in deze fase van de nieuwe woningmarktafspraken het tussenakkoord niet te tekenen, dan ontslaat dat u niet van de plicht om een bijdrage te leveren aan de regionale opgave", aldus gedeputeerde Anne Koning, die maatregelen niet uitsluit. "Indien nodig zal de provincie haar instrumentarium inzetten (zoals bijvoorbeeld ruimtelijke ordeningsinstrumenten, lobby-kracht en subsidies)."

Oppositieraadslid Frank van Lier (Mijn Partij) liet gisteravond tijdens een gemeenteraadsvergadering al weten blij te zijn met het niet-ondertekenen. Hij sprak dan ook zijn complimenten uit aan de wethouder.

Na het tussenakkoord volgt nog een eindakkoord. Renzen laat weten dat de gemeente zich in de aanloop daarnaartoe wel inzet om een 'passende bijdrage te leveren'.