Archief

Wethouder: 'Niet gerust dat EMO aanpak stofoverlast serieus oppakt'

Wethouder Arno Bonte van Rotterdam eist concrete verbetermaatregelen van het bedrijf EMO, om de stofoverlast richting Hoek van Holland tegen te gaan.

De wethouder maakt zich zorgen, nu er bij het bedrijf op de Maasvlakte een nieuwe overtreding is geconstateerd. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad: "Vorige week bleek tijdens een inspectie van milieudienst DCMR bij EMO dat op een aantal plaatsen op het terrein sprake was van flinke stofverspreiding. Volgens de vergunning moeten in zo'n geval de werkzaamheden direct worden stilgelegd." EMO krijgt nu een dwangsom opgelegd.

Bonte schrijft 'onaangenaam verrast' te zijn over deze overtreding. Ook met het feit dat het lang duurt voordat er een nieuwe (gewijzigde) vergunningaanvraag van EMO ligt, is hij niet blij. "Het stemt me niet gerust dat EMO de aanpak van de stofoverlast serieus genoeg oppakt", aldus de wethouder. Hij heeft de directie van het bedrijf benaderd en eist concrete verbetermaatregelen. Die zijn inmiddels toegezegd. Milieudienst DCMR gaat de komende tijd intensiever inspecteren bij EMO.

Vier nieuwe klachten

Rond de overtreding zijn er vanuit Hoek van Holland vier nieuwe meldingen van zwart stof binnengekomen bij de DCMR. Of het daadwerkelijk gaat om koolstof, wordt nog onderzocht.

Zwarte stofdeeltjes

Tot 2020 ontving de milieudienst Rijnmond DCMR soms honderden klachten per dag over zwarte stof, die uit de lucht viel. Vooral bij windkracht 4 of 5 dwarrelde de koolstof neer in de badplaats. Bewoners wezen direct naar de kolenoverslagbedrijven en eisten een onderzoek. Ze vonden een medestander in wethouder Arno Bonte, die TNO opdracht gaf nader onderzoek te doen. Hieruit bleek dat de twee bedrijven EECV en EMO verantwoordelijk zijn voor de overlast van zwarte stofdeeltjes in het dorp.

De bedrijven beloofden beterschap en namen maatregelen. Zo leggen ze nu de productie stil bij harde wind en proberen ze het verwaaien van de koolstof te voorkomen door de kolenbergen te besproeien en ze te bedekken met papierpulp. Ook heeft de gemeente Rotterdam de vergunningen van EMO en EECV 'ambtshalve' gewijzigd. De nieuwe vergunning bij EECV is inmiddels van kracht. Dat bedrijf wilde aanvankelijk naar de rechter stappen, maar heeft daar nu van afgezien.