Nog amper klachten over stofoverlast
Er komen vanuit Hoek van Holland nog amper klachten over overlast door kolenstof. Dit meldt wethouder Arno Bonte in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Daarmee lijken de maatregelen die zijn opgelegd aan de overslagbedrijven EMO en EECV op de Maasvlakte te werken. Afgelopen februari, na de storm Eunice, klaagden twee Hoekenezen over stofoverlast. Toen ging het inderdaad om kolenstof. Begin deze maand kwamen er opnieuw twee meldingen, maar uit onderzoek bleek dat het ging om bitumen: een vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen dat op platte daken wordt aangebracht.
Tot 2020 ontving de milieudienst Rijnmond DCMR soms honderden klachten per dag over zwarte stof, die uit de lucht viel. Vooral bij windkracht 4 of 5 dwarrelde de koolstof neer in de badplaats. Bewoners wezen direct naar de kolenoverslagbedrijven en eisten een onderzoek. Ze vonden een medestander in wethouder Arno Bonte, die TNO opdracht gaf nader onderzoek te doen. Hieruit bleek dat de twee bedrijven EECV en EMO verantwoordelijk zijn voor de overlast van zwarte stofdeeltjes in het dorp.
De bedrijven beloofden beterschap en namen maatregelen. Zo leggen ze nu de productie stil bij harde wind en proberen ze het verwaaien van de koolstof te voorkomen door de kolenbergen te besproeien en ze te bedekken met papierpulp. Ook heeft de gemeente Rotterdam de vergunningen van EMO en EECV 'ambtshalve' gewijzigd. De nieuwe vergunning gaat overigens nog niet in, omdat de bedrijven het er niet mee eens zijn en naar de rechtbank zijn gestapt. De zaak dient op 31 mei. Na de uitspraak kan nog hoger beroep worden aangetekend bij de Raad van State.