Archief
WOS

WOS

Nader verkeersonderzoek naar voorgenomen wooncomplex Hoge Geest

Omwonenden van het voorgenomen woonpark aan de Hoge Geest in Naaldwijk laten onderzoeken wat de gevolgen zijn voor voetgangers en fietsers als daar 228 arbeidsmigranten gehuisvest worden.

Dat bleek tijdens de inspraakbijeenkomst over de plannen. Zorgen waren er vanaf het begin over de verkeersveiligheid. Volgens onderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren, zouden de gevolgen van een aansluiting op de Hoge Geest klein zijn. Daar komen in de ochtend- en de avondspits 137 bewegingen van motorvoertuigen bij en dat past volgens de onderzoekers. De bewoners willen nu laten onderzoeken wat dat voor langzaam verkeer betekent. Wethouder Albert Abee wil dat ook laten onderzoeken, maar snapt dat de bewoners een eigen onderzoek willen. Hij beloofde dat hij gaat kijken of zij daarvoor een tegemoetkoming in de kosten van de gemeente kunnen krijgen.

De bijeenkomst was al een keer uitgesteld, omdat omwonenden eerst meer informatie wilden en een voorkeur hadden voor een bijeenkomst waar ze de wethouder in de ogen konden kijken. Door de geldende coronamaatregelen is dat nog niet mogelijk. Daarom was de bijeenkomst nu alsnog online. Daarin kregen zij uitleg over hoe het college bij de huidige locatie kwam, namelijk door de initiatiefnemer: architectenbureau SG architecten uit Delft. Die presenteerde de plannen tijdens de informatiebijeenkomst.

Verzet

Een aantal bewoners kondigde al meteen na de aankondiging van de plannen aan in verzet te komen. Zij konden nu in de online bijeenkomst de wethouder rechtstreeks vragen stellen en dat deden ze. Van een omwonende werd een verklaring voorgelezen en andere mensen die er niet bij konden zijn, werden soms tijdens de bijeenkomst gebeld voor hun mening. Zo zou de buurman van het perceel J&D Grootscholten Holding de grond graag willen kopen om zijn bedrijf uit te breiden. Volgens de wethouder had hij dan eerder zijn wensen kenbaar moeten maken.

Een aantal bewoners vroeg ook of het mogelijk was om de toegang tot het woonpark niet via de Hoge Geest, maar via het Monstersepad te doen. Dat is onderzocht, maar dat is een eigen weg en dat betekent dat er eerst recht van overpad aangevraagd moet worden. Verder waren er nog vragen over de kleuren, want nu worden de woongebouwen roze, geel en blauw. En de vraag was waarom de aanvankelijk ingetekende bomen tegen de inkijk bij buren nu waren vervangen door struiken. Volgens de architect mogen er geen bomen op een tijdelijk woonpark staan, want dat heeft een levensduur van tien jaar. Bomen leven veel langer, vandaar dat ze nu in de plannen vervangen zijn door struiken.