Wethouder: extra raadsvergadering komt te vroeg
Het college van B en W van Westland doet een beroep op de gemeenteraad om het initiatiefvoorstel over de huisvesting van arbeidsmigranten donderdagavond niet te behandelen. Het college wacht liever het allesomvatte projectvoorstel af, waar ambtenaren nog druk aan werken. De oproep valt verkeerd bij de initiatiefnemers.
Het initiatiefvoorstel, dat donderdagavond in een extra raadsvergadering op de agenda staat, komt uit de koker van oppositiepartijen GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig. Met dit voorstel wordt het onder meer mogelijk om voor de duur van maximaal tien jaar arbeidsmigrantenhuisvesting toe te staan op het eigen bedrijf van tuinders.
Wethouder Pieter Varekamp gaf in een commissievergadering op 9 januari aan, dat het college met een voorstel komt, waarin ook elementen uit het initiatiefvoorstel voorkomen. Hij beloofde het stuk voor de raadsvergadering van maart te versturen. Twee weken geleden gaf hij aan, dat het proces meer tijd kost dan verwacht en in het voorjaar het voorstel af te hebben. Het verzoek voor latere behandeling herhaalde hij dinsdagavond in een memo.
Volgens oppositiepartijen GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig duurt het veel te lang voor er knopen worden doorgehakt. Met het initiatiefvoorstel willen zij het college op weg helpen en hebben daarom een extra raadsvergadering aangevraagd.
CDA en LPF steunen college
De fractievoorzitters van LPF Westland en CDA Westland steunen het verzoek van Varekamp voor latere behandeling en omschrijven de extra raadsvergadering als 'voor de bühne'. "We zullen zien hoe het vanavond loopt", aldus LPF-fractieleider Dave van Koppen. "Ons standpunt, huisvesting op eigen terrein, is ook bij de wethouder bekend. Maar wij discussiëren liever over een goed plan en wachten dan twee maanden langer, in plaats van discussiëren over een misschien wel slecht plan dat er snel doorheen moet."
CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer noemt de extra raadsvergadering 'zonde van de tijd'. "Het huisvestingsdossier loopt al jaren, maar je moet alles in samenhang bekijken. Niet een onderdeel eruit lichten."
Fractieleider Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland noemt het nieuwe verzoek van de wethouder tot uitstel 'schandalig'. Keizer kijkt er niet van op, dat LPF Westland waarschijnlijk meegaat met de wethouder. "De coalitie sluit opnieuw de rijen. Er zou nu een meerderheid kunnen zijn voor huisvesting op eigen terrein. De nieuwe wethouder (Albert Abee, red.) moet nog worden ingewerkt. Nu gaan we pas in april praten over 'procesafspraken'. Er gebeurt dus wéér niks."
Hoe zat het ook alweer?
De gemeente Westland wil de komende jaren 5.000 arbeidsmigranten huisvesten binnen de gemeentegrenzen en daarom zijn er zo snel mogelijk 2.000 extra slaapplaatsen nodig. In 2012 is besloten in te zetten op een aantal grote Polenhotels, maar deze zijn - onder meer door verzet van omwonenden - nog niet gerealiseerd.
Daarom wordt er sinds vorig jaar gesproken over het huisvesten van arbeidsmigranten op tijdelijke locaties. Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland stellen in een initiatiefvoorstel voor om arbeidsmigranten bij tuinders te laten wonen. Andere partijen zijn bang dat dit tot een dubbele afhankelijkheid van de arbeidsmigrant ten opzichte van de tuinder.