Archief
WOS

WOS

Willem en Monique in nieuw gezinshuis: 'Met elf in vorige woning geen doen'

Willem en Monique van der Steen en hun negen pleegkinderen vieren Pasen dit jaar voor het eerst in hun nieuwe gezinshuis Mi Casa, Su Casa. Afgelopen week zijn ze verhuisd naar hun nieuwe woning in Heenweg.

Willem en Monique zijn al sinds 2004 pleegouders en hebben meerdere pleegkinderen tegelijk in huis. Het zaadje om pleegouder te worden, werd in een 'vorig leven' van bij Willem geplant. Hij werkte toen bij de spoorwegpolitie. "Ik heb een keer een meisje van 16 uit een plekje gehaald dat niet voor haar bestemd was. Die hebben we toen naar een crisispleeggezin gebracht. Ik heb een proces-verbaal opgemaakt en dacht dat het daarmee klaar was."

"Maar anderhalf jaar later surveilleerde ik op een station, toen er een bloedmooie jongedame op me af kwam lopen", herinnert Willem zich in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Zij zei: 'dag agent, herkent u me nog?' Toen noemde zij haar naam en natuurlijk wist ik nog wie zij was." Het meisje had haar leven inmiddels weer op orde. Ze had haar havo-diploma binnen en studeerde om lerares te worden en woonde nog altijd bij dezelfde pleegouders. Voor Willem was dat het moment dat hij er zelf ook over na begon te denken.

Ik ben nog steeds op zoek naar de cursus 'Loslaten doe je zo'.

Willem van der Steen

In de loop der jaren hebben Willem en Monique al een stuk of veertig kinderen onderdak kunnen bieden. Sommige kinderen bleven lang en zijn er nu nog steeds, anderen bleven kort, maximaal acht maanden. Het lastigste is als de kinderen weer vertrekken. "Ik ben nog steeds op zoek naar de cursus 'Loslaten doe je zo'", vertelt Willem. "Je krijgt een band met de kinderen en dat kan heel abrupt worden beëindigd door omstandigheden. Dat is heel lastig. Maar je hebt niet de tijd om er bij stil te staan. De rest gaat door."

Doorsnee eengezinswoning

Het gezin woonde voorheen in 's-Gravenzande, in een - zoals Willem het zelf noemt - 'doorsnee eengezinswoning'. "Toen we begonnen, woonden we er met z'n vieren." In de loop der tijd kwamen er steeds meer kinderen bij. "Dan ga je een dakkapel plaatsen, en nog één. Met een muurtje maak je van één grote kamer twee kamers. Van twee kamers kun je ook drie kamers maken."

Afgelopen september kwamen er nog twee kinderen bij, die aanvankelijk pas in het nieuwe huis zouden komen. Ook daarmee was hij creatief. "Je hebt ook driepersoons stapelbedden...", zegt Willem. "Ieder kind gun je een eigen slaapkamer. In deze woning met elf personen, dat was geen doen."

Bekijk de reportage over Willem en Monique van een jaar geleden, bij de start van het gezinshuis:

Nieuwe woning

Na een lange zoektocht vonden Willem en Monique eindelijk de locatie waar hun nieuwe woning moest komen. Deze hebben ze, samen met een architect, zelf ontworpen en laten bouwen. Bijna een jaar geleden begon de bouw. Inmiddels is de verhuizing een feit. Ook de pleegkinderen zijn natuurlijk mee. Is dat niet lastig voor deze kinderen, die mogelijk al meerdere (gedwongen) verhuizingen achter de rug hebben? Willem: "Dit is de eerste keer dat ze mee mogen verhuizen. Dat is bijzonder. Gisterochtend lag de poep op de grond en aan de wand van de nieuwe kamer waarin ze sliepen. Er gebeurt van alles in zo'n hoofd. Ander vond het heel bijzonder dat ze mee mogen verhuizen. Die vragen om een Minecraft-behang, een voetbalbehang. Daar neem je ze dan in mee. Je merkt nu al na een week, dat als je kuikens dicht op elkaar zet, dan gaan ze pikken. Dat deden ze op het laatst bij ons. Nu hebben ze de ruimte."

Het hele gesprek met Willem van der Steen zie je vanaf vrijdagavond 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. Daarna is de uitzending ook te zien via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland