Archief

Gezinshuis Mi Casa Su Casa start met bouw nieuw pand

Het gezinshuis Mi Casa Su Casa gaat daadwerkelijk verhuizen van 's-Gravenzande naar Heenweg. Deze week is daar gestart met de bouw van een nieuwe woning voor uit huis geplaatste kinderen.

''Onze droom was, en is nog steeds, om een mooi huis neer te zetten voor alle kinderen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen'', vertelt Willem van der Steen over het gezinshuis bij de WOS Ochtendshow. Samen met zijn vrouw Monique begon hij negen jaar geleden met het opzetten van de opvang. Pleegzorg deden zij ook al jaren.

Op dit moment leven Willem en Monique in hun eigen huis aan de Vogelkersstraat, samen met de acht kinderen die zij opvangen. Van Stee: ''Het huis wat we nu hebben is verre van ideaal. Kamers die niet gesplitst konden worden hebben we gesplitst, en we hebben overal stapelbedden geplaatst. Er zijn wachtlijsten, kinderen zijn in nood. Als ze bij je aanbellen moet je creatief nadenken.''

Al jaren zochten de twee naar een nieuwe plek voor de opvang van de kinderen. ''Je wilt die kinderen een veilige plek bieden, een eigen kamertje met voldoende leefruimte, een woonkamer en een ruime keuken. Ruimte om te spelen.'' Een hypotheek krijgen lukte niet, en dat zag Van der Steen ook niet zitten: ''Een bank kijkt met een commercieel belang naar het uitlenen van geld. Ik ben een zorgondernemer en niet commercieel. Al het geld gaat naar de kinderen.''
Uiteindelijk vond hij genoeg Westlandse particulieren die geld ter beschikking wilden stellen, als hypotheek. Van der Steen is van plan het met rente en al terug te betalen.

Tekst gaat verder onder de video.

De kavel aan de Heenweg 13 lag al een tijdlang leeg. Het gezinshuis is ontworpen door Aad Wubben van WubbenChan en aannemer Van Leent zal het pand in negen maanden gaan bouwen. Er komen dertien slaapkamers in.

''De kinderen hebben slecht geslapen vannacht. Ze vonden het spannend. Mogen we dan meeverhuizen, vroegen ze'', vertelt Van der Steen. De bedoeling is dat alle acht kinderen meegaan, als ze dan nog in het gezinshuis in 's-Gravenzande wonen. De resterende plekjes zullen waarschijnlijk meteen gevuld worden, want de vraag naar opvang is groot.

Volgend jaar Pasen hoopt Van der Steen er te wonen: ''Dan houden we een spectaculaire opening. Alle Westlanders kunnen dan zien wat we hebben neergezet en wat we doen. En hoe mooi is het dat we een plekje kunnen bieden voor kinderen die niet meer veilig thuis kunnen wonen.''

In de WOS Ochtendshow belden we met Willem van der Steen: