Archief
Masterplan Flora Campus Westland

Masterplan Flora Campus Westland

Raadsbrede steun voor Flora Campus Westland

Het college van B en W van Westland kan verder met de uitwerking van het masterplan voor de beoogde Flora Campus Westland, behalve op het punt van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

Wel is het de bedoeling om op korte termijn binnen de gemeenteraad te gaan spreken over de meest wenselijke ontwikkeling van het openbaar vervoer (OV), want alle fracties vinden het OV een zeer belangrijk aspect in de ontwikkeling van de gemeente.

De fracties van GBW, LPF, Forum voor Democratie en Westland Verstandig hadden woensdagavond een amendement ingediend om het HOV er nu buiten te laten. Fractievoorzitter Remmert Keizer (GBW) motiveerde het wijzigingsvoorstel als volgt. "Dit is weliswaar een grote kans voor Westland, maar we moeten niet àlles aan elkaar koppelen", zei Keizer. "Wij hebben in deze raad nog nooit over HOV gediscussieerd. Wat ons betreft, komt het college nog vóór september met een aantal varianten, waarover we hier met elkaar kunnen discussiëren, maar ook de financiële consequenties met elkaar kunnen afpellen."

Naar voren halen

Westland Verstandig had een motie ingediend om enkele elementen uit het Flora Campus-plan naar voren te halen. Van diverse kanten werd daarover de kritische noot gekraakt, dat bij dit masterplan voorkomen moet worden dat er 'krenten uit de pap' worden gehaald. De fractie wil dat er nog in dit jaar 200 (tijdelijke) starterswoningen en 400 (tijdelijke) arbeidsmigrantenwoningen gerealiseerd worden en dat er zo nodig daarvoor binnen het plangebied een geschikte plek wordt gevonden waar snelle realisering kan plaatsvinden. Verder zou in 2024 de eerste paal geslagen moeten worden voor het Vakcollege+ van ISW en als mocht blijken dat dat niet gehaald kan worden, binnen het plangebied een plek te kiezen waar dat dan wel uitvoerbaar is.

'Onuitvoerbaar'

Burgemeester Arends bracht naar voren dat genoemde motie voor wat betreft de gestelde termijnen onuitvoerbaar is. Voorman Duijsens van Westland Verstandig handhaafde evenwel de motie, waarin hij de uitvoering ervan verschoof naar 2024 respectievelijk 2025. Hierbij staakten de stemmen (19-19), waarbij bleek dat er sprake was van een menselijke fout. CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer had op het verkeerde knopje gedrukt en maakte daar direct melding van. Helaas pindakaas. Maar voor haar is het prettig, dat de onbesliste stemming tot gevolg heeft dat de motie in de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming wordt gebracht.

Het eerder vermelde amendement is (met 25 stemmen voor en 13 tegen) aangenomen. Uiteindelijk zei de gemeenteraad bijna unaniem 'ja' tegen het (gewijzigde) masterplan, ook al was dat voor sommigen een kwestie van 'afronden naar boven’'. Duncan Plomp (GroenLinks) is eigenlijk ook voorstander, maar voor hem was het onacceptabel dat het HOV-stuk eruit is gehaald.