Archief
WOS

WOS

In mei is gemeenteraad aan zet over de 'campus', nu eerst de burgers

Komende maand wil het college van B en W van Westland de gemeenteraad om een uitspraak vragen over het vorige week gepresenteerde masterplan Flora Campus Westland, te beginnen met een commissievergadering in de tweede week van mei.

In het World Horti Center in Naaldwijk waren maandagavond eerst de burgers aan zet om iets te vinden van dat grootscheepse plan. Er hadden zich ruim 130 belangstellenden aangemeld. Er bestond bij hen over de hele linie een welwillende onderstroom, maar kritische vragen bleven niet uit.

Mensen vroegen zich bijvoorbeeld af of het allemaal betaalbaar zou zijn en ook of de komst van een groot aantal extra bedrijven en woningen in dit gebied niet tot verdere dichtslibbing van de wegen zou leiden.

Wethouder Pieter Varekamp erkende dat de komst van een hoogwaardig openbaar vervoer-knooppunt van essentieel belang is. Niet alleen de nabijheid van een snelbus (of mogelijk later een lightrail) is van belang, maar vooral ook de frequentie van de ritten. Varekamp put vertrouwen uit de constatering dat de huidige generatie veel meer heil in openbaar vervoer ziet dan de vorige generaties studerenden. De studenten van nu komen met opmerkingen dat het erg moeilijk en/of duur is om in de omliggende steden de auto kwijt te kunnen overdag.

Tekst gaat verder onder de video.

Wennen aan de naam

Ook aan de nieuwe naam moet men nog wennen. Aanvankelijk (en nu feitelijk ook nog) heette het gebied Greenport Horti Campus (GHC). Het is best een ommezwaai om nu te gaan spreken van Flora Campus Westland. Tuinbouwpromotor Aad Verduijn is een beetje bang, dat het World Horti Center straks letterlijk en figuurlijk ondersneeuwt in de campus. Hij wijst op de internationale sterke benaming van het WHC en spreekt daarom het woord 'World' met dikke hoofdletters uit. Wat kan daar nu tegenop?, vraagt hij zich af.

Oversteek Lange Broekweg

Er werd ook gevraagd naar de effecten van dit plan op de gevaarlijke oversteek van de Lange Broekweg naar de Meester Jan Tuningstraat in Naaldwijk. Aan die oversteek zal op zich niets gebeuren ("Zet er een snelheidscamera neer!", was een hartenkreet vanaf de tribune.
Wel wordt er onderzocht of er bij de kruising Bruinsma/Fletcherhotel een flinke tunnel voor fietsers en voetgangers onder de Burgemeester Elsenweg door kan worden aangebracht.

Ook werd gevraagd of het park in het hart van het gebied wel voor iedereen vrij toegankelijk zal zijn. Dit werd nadrukkelijk bevestigd.
Verder werd in het oorspronkelijke, vier keer zo grote plan onder meer gesproken over de mogelijke komst van het nieuwe theater De Naald naar dit gebied. Dat idee is van tafel. "Wij hebben er bewust voor gekozen om De Naald in het centrum van Naaldwijk te houden", verklaarde Varekamp.

Impressie Flora Campus Westland

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland