Archief
WOS

Van glijbaan tot wellness: kinderen gaan los op toekomst bunkers

Zo'n 150 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs in Westland en Rotterdam hebben de afgelopen weken nagedacht over het toekomstig gebruik van bunkers.

De kinderen kregen van stichting Stelling 33 de vraag: 'Een bunker in je tuin, wat doe je ermee?'. "Het idee is geïnspireerd op Adrie Bakker. Hij is inmiddels 88 en zag als kind ook hoe er een bunker in zijn tuin werd gebouwd door Duitse soldaten", legt Peter de Krom van Stelling 33 uit. Zijn stichting geeft het erfgoed van de Atlantikwall met vernieuwende concepten betekenis. "Hij moest vertrekken met zijn familie. Pas in de jaren '60 keerden zij terug en omdat Adrie geen vergunning kreeg voor een woning op die plek, omdat er een bunker stond, besloot hij om óp de bunker een huis te bouwen. Dat mocht wel."

"Nu hebben wij aan de kinderen gevraagd: 'weten jullie wat bunkers zijn en wat het betekent?'. En stel dat jij Adrie Bakker bent, wat zou jij met die bunker doen?."

Wellness

De Krom vervolgt: "De kinderen zijn er helemaal op los gegaan. Van glijbanen eraf, tot lasergamen en een wellnesscenter. Alles komt voorbij." Uit alle ontwerpen zijn er 10 genomineerd, die zijn woensdag gepresenteerd in een nieuwe tentoonstelling op het Westlandse gemeentehuis. Vanaf nu kun je ook op je favoriete ontwerp stemmen. Wethouder Barend Rombout deed dat al. "Hij is voor rise & shine gegaan, dat is een spa en wellness in een van de bunkers langs de Maasdijk."

Photo by Senta

Er wordt zowel een publieks- als een juryprijs uitgereikt aan het beste ontwerp. "Wij gaan als stichting onderzoeken of wij het winnende ontwerp ook kunnen realiseren, zij het in een tijdelijke vorm", aldus De Krom.

Beluister het hele gesprek met Peter de Krom:

Bunkerdag

Zaterdag is het nationale Bunkerdag. Diverse bunkers in de omgeving worden dan opengesteld voor het publiek. Maar hoeveel bunkers zijn er eigenlijk in de regio? "Als je alles meerekent, ook wat onder de grond ligt en dus niet ziet, dan gaat het om honderden", weet De Krom. "Maar waar je in kan, dan gaat het om tientallen. Tijdens Bunkerdag gaan er bunkers open waar je normaal niet in mag. Dat geeft wel keuzestress, want voor 7,50 euro mag je overal in.

Categorieen:
Nieuws Cultuur Westland