Westland verdeeld over algeheel vuurwerkverbod
Het is nog maar de vraag of Westland klaar is voor een algeheel vuurwerkverbod, zoals burgemeester Bouke Arends wenst. Politieke partijen in de gemeenteraad zijn uiterst verdeeld. Ook wordt getwijfeld aan de juridische haalbaarheid.
CDA Westland, met tien zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, stelt dat alleen een landelijk vuurwerkverbod gaat werken. De partij noemt het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen een eerste stap.
Ook Westland Verstandig denkt dat alleen een landelijk verbod zoden aan de dijk zet. Bovendien betwijfelt deze partij of een gemeentelijk vuurwerkverbod juridisch gezien wel haalbaar is. Als het kan, dan is de partij vóór. De fractie ziet meer in vuurwerkshows.
Vuurwerkshows
De kleinere partijen PvdA Westland, D66 Westland en GroenLinks Westland steunen burgemeester Arends. Illegaal en legaal vuurwerk zijn volgens fractievoorzitter Nico de Gier van de PvdA nauwelijks te onderscheiden. Een centraal georganiseerde vuurwerkshow is volgens D66 en de PvdA zeker een optie. GroenLinks wil ook nadenken over feesten zonder milieuschade. De ChristenUnie-SGP noemt, net als het CDA, het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen een eerste stap. Over twee weken dient D66 een motie in, waarmee de verkoop van consumentenvuurwerk in Westland wordt verboden. De partij wil in een commissievergadering in februari over de motie debatteren.
De voorstanders van een vuurwerkverbod noemen het belagen van hulpverleners tijdens de jaarwisseling en vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen als redenen om zo'n verbod in te voeren. Bij VVD Westland gaf het aspect veiligheid de doorslag. "Bij een half-verbod is handhaving onmogelijk", aldus VVD-fractievoorzitter Sander Zuyderwijk. "Ga dan voor een algeheel verbod." Als de partij toch moet kiezen, dan vindt de ondernemerspartij het veiligheidsbelang belangrijker dan het belang van de vuurwerkverkopers.
Tegenstanders
LPF Westland en GemeenteBelang Westland (GBW) zien helemaal niets in een algeheel vuurwerkverbod, want dat zou de problemen niet oplossen. De import van illegaal vuurwerk blijft en handhaving van vuurwerkvrije zones is volgens fractieleider Remmert Keizer van GBW nu al niet te doen.
"Ga normaal met vuurwerk om, dan houd je het leuk voor iedereen", meent fractieleider Dave van Koppen van de LPF. Hij pleit juist, net als GBW, voor een veel strengere aanpak van het illegale spul.
Raad van State
Volgens minister Stientje van Veldhoven (Milieu) is een gemeentelijk vuurwerkverbod mogelijk, maar dat moet dan goed onderbouwd zijn. De gemeente Apeldoorn heeft zich al eerder uitgesproken voor zo'n verbod. Daarmee zou Apeldoorn de eerste gemeente van Nederland zijn waar een vuurwerkverbod gaat gelden. De Raad van State twijfelt aan de haalbaarheid. Om het juridisch gegarandeerd te hebben, zal er een wetswijziging moeten komen.
Burgemeester Edo Haan van Maassluis is al langer voorstander van het verbieden van consumentenvuurwerk. Hij noemde de jaarwisseling eerder "een georganiseerde crisis". Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland wil een vuurwerkverbod niet in de mond nemen. Schriftelijk reageert hij: "Ik ben een voorstander van een mooi Oud en Nieuwfeest, daar past veilig vuurwerkgebruik bij. Uiteraard met respect voor mens, dier en de openbare ruimte."
Burgemeester Arends van Westland is behalve tegen knalvuurwerk ook tegen siervuurwerk. "Ik heb het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling altijd een mooie traditie gevonden. Als je een traditie in ere wilt houden, moet je daar als samenleving echter wel verantwoordelijk mee kunnen omgaan. Helaas blijkt dat niet meer het geval te zijn en dus is het nu aan de overheid om te reguleren. De schade en overlast voor inwoners, handhavers en hulpverleners vind ik te groot. Ik ben daarom voorstander van centrale vuurwerkshows."
Voor het eerst wil nu ook een meerderheid van de Tweede Kamer een eind maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het gaat om de coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP, Denk en de eenmansfractie van het Kamerlid Van Kooten-Arissen; in totaal 76 zetels, dus net aan de meerderheid.