Archief

Bouke Arends wil algeheel vuurwerkverbod

Burgemeester Bouke Arends van Westland wil een algeheel verbod op vuurwerk. Dat blijkt uit een rondgang van mediapartner Omroep West langs grote gemeenten (van 70.000 inwoners en meer) in een deel van Zuid-Holland. Ook Klaas Tigelaar van Leidschendam-Voorburg ziet een algeheel vuurwerkverbod wel zitten.

Arends is behalve tegen knalvuurwerk ook tegen siervuurwerk. "Ik heb het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling altijd een mooie traditie gevonden. Als je een traditie in ere wilt houden, moet je daar als samenleving echter wel verantwoordelijk mee kunnen omgaan. Helaas blijkt dat niet meer het geval te zijn en dus is het nu aan de overheid om te reguleren. De schade en overlast voor inwoners, handhavers en hulpverleners vind ik te groot. Ik ben daarom voorstander van centrale vuurwerkshows."

Het gesprek over een verbod op consumentenvuurwerk laait na elke jaarwisseling weer op en wordt stelliger. De roep om een vuurwerkverbod wordt door steeds meer groepen gesteund. Burgemeesters, de politie, de brandweer, (oog)artsen, het Longfonds en ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid pleiten voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Volgens de Onderzoeksraad is de jaarwisseling het onveiligste feest van het jaar.

Niet alle burgemeesters in het noordelijke deel van Zuid-Holland zijn voor een algeheel verbod op vuurwerk. Zij zien meer in een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten. Meer daarover vind je in het artikel van Omroep West.

Motie

D66 Westland komt over twee weken met een motie om consumentenvuurwerk in Westland te verbieden. De partij ziet veel meer in professionele vuurwerkshows. "Al jaren stijgt het aantal vuurwerkincidenten en is er steeds meer schade aan gemeentelijke eigendommen, dat moet een keer stoppen", zegt fractievoorzitter Benjamin Hofland.

Tweede Kamer

Voor het eerst wil een meerderheid van de Tweede Kamer een eind maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling, meldt NOS maandagmiddag. Het gaat om de twee coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP, Denk en de eenmansfractie van het Kamerlid Van Kooten-Arissen; in totaal 76 zetels.

Categorieen:
Westland 112