Archief

Oud en nieuw: ruim 58.000 euro schade, agent bekogeld met zwaar vuurwerk

De jaarwisseling in Westland noemt burgemeester Bouke Arends niet geslaagd. Dat staat te lezen in het evaluatierapport van oud en nieuw. Er is voor 58.451 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Vooral verkeersborden (bijna 20.000 euro) en prullenbakken (19.250 euro) moesten het ontgelden. Vorig jaar lag het schadebedrag iets hoger: 65.752 euro.

De totale kosten van de jaarwisseling liggen nog veel hoger, omdat zaken als communicatie, cameratoezicht en het afsluiten/openen van boven- en ondergrondse containers niet zijn meegenomen in het overzicht.

In Honselersdijk is zwaar vuurwerk naar een politieagent gegooid, zo staat in de evaluatie. Ook is een medewerker van een bedrijf met vuurwerk bekogeld, die probeerde de vernieling van een camera in Honselersdijk tegen te gaan. Tijdens bluswerkzaamheden is de brandweer een aantal keer belaagd met vuurwerk.

Eerder werd al bekend dat aan de Ambachtsstraat in Naaldwijk een illegaal feest aan de gang was. Dat heeft de politie beëindigd. Als 'bonus' werden in het pand illegaal vuurwerk en een hennepkwekerij gevonden. Het onderzoek naar een schietincident in 's-Gravenzande kort voor middernacht loopt nog.

De burgemeester spreekt van een beheersbare jaarwisseling, geen geslaagde jaarwisseling. "Daarvoor zijn de inspanningen die we hebben moeten doen te groot." Mede daarom pleit hij voor een algeheel vuurwerkverbod. Of zo'n verbod er komt zal in februari blijken. Westland telde 407 vuurwerkvrije zones, meestal rondom kinderboerderijen, verzorgingshuizen en speeltuinen.

Uit de evaluatie wordt niet duidelijk hoe groot de brandschade is bij de Hofboerderij in Wateringen, waar een stapel autobanden in de fik stond.