Archief
WOS

WOS

Hofboerderij: ruiten kapot, paal ontzet en veel brandschade

Gebruikers van de Hofboerderij in Wateringen zijn zich rot geschrokken. Vandalen hebben tijdens de jaarwisseling flink huisgehouden rondom het rijksmonument. Zeker acht ruiten zijn gesneuveld, voor het Koetshuis brandde een stapel autobanden, buitenverlichting is gesneuveld, een paaltje is opgeblazen en bij een deur is brand gesticht.

Daags voor kerst hebben gebruikers van de Hofboerderij een brief naar de gemeente (download .PDF) gestuurd, waarin zij vragen om mobiel cameratoezicht. Rondom het monumentale pand is namelijk al langer sprake van overlast. Er wordt volop lachgas gebruikt, er is graffiti aangebracht (en weer verwijderd) en er is zelfs een poging tot brandstichting geweest.

Cameratoezicht blijft echter uit. Als een aantal huurders op nieuwjaarsdag bij de Hofboerderij een kijkje nemen, blijkt een ravage te zijn aangericht. "Dit kan toch niet, dat het historische hart van Wateringen er zo bijstaat", verzucht steunraadslid Maxim van Ooijen van D66 Westland. Als vrijwilliger bij de Historische Werkgroep Oud-Wateringen en Kwintsheul kent hij de Hofboerderij op zijn duimpje.Het steunraadslid wil van de gemeente weten hoe het zit met toezicht rond de jaarwisseling, want daar zijn volgens hem ambtelijk toezeggingen over gedaan. Ook is Van Ooijen benieuwd naar het schadebedrag en wanneer een en ander wordt opgeknapt. "Misschien moet er gesproken worden met jongerenwerkers", zegt Van Ooijen. "Er is al langer last van hangjongeren hier. Het wordt tijd voor actie."De huurders van de Hofboerderij laten zich niet kisten. Zij richten op dit moment de algemene zaal in met schilderijen en beelden, want dit weekend begint de expositie 'Natuurlijk'.

Categorieen:
Wateringen Westland 112