Archief
WOS/Albert Tieken

WOS/Albert Tieken

Feestelijke ingebruikname windas langs Vlaardingervaart

Op de grens van Midden-Delfland en Vlaardingen is zaterdag vlakbij boerderij Zonnehoeve een replica van een historische overtoom officieel geopend.

In Midden-Delfland en omgeving hebben in het verleden zo’n 56 windassen - ook wel overtomen genoemd - gestaan. Een windas maakte het voor boeren mogelijk om vanuit de lager gelegen polder het hoger gelegen boezemwater (en vice versa) te bereiken. In 1884 is de laatste windas afgebroken.

Tekst gaat verder onder de video.

Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk, gesteund door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, heeft ruim vijf jaar geleden het initiatief opgepakt om een getrouwe versie van een windas terug te brengen in het landschap van Midden-Delfland. Volgens de stichting moest er een replica komen, zodat het historische verhaal van de vaartuigen doorverteld kan worden. "Niemand kent het verhaal. Het is prachtig om te illustreren dat boeren vroeger hun eigen boter en kaas naar de markt in Delft brachten", vertelde historicus Jacques Moerman eerder in gesprek met de WOS.

De opening is verricht door Lianne van Kalken, wethouder van Cultuur van Vlaardingen. Zij werd bijgestaan door medewerkers van de Restauratie Werkplaats Schiedam en vrijwilligers van de Kanovereniging Natsec.