Wil van den Bos doet oproep aan wethouder Ouwendijk inzake fruitmuur
Als het aan Wil van den Bos Czn. ligt, treedt wethouder Peter Ouwendijk snel in overleg over de zwaar vervallen fruitmuur in Kwintsheul. Politieke partijen in Westland werden het gisteravond niet eens over 'hoe nu verder'.
Van den Bos was tussen 1988 en 2004 burgemeester van Wateringen. Daarna werd hij voorzitter van het Genootschap Oud-Westland. In die voorzittersfunctie roept hij op tot overleg tussen de gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in de hoop dat de fruitmuur voor het nageslacht behouden blijft.
Vlak na zijn aantreden in 2004 als voorzitter van het Genootschap, ligt het dossier over de fruitmuur aan de Poeldijkseweg op het bureau van Van den Bos. De toenmalige gemeente Wateringen, die in 2004 opging in de gemeente Westland, had in de begroting 200.000 euro gereserveerd voor het opknappen van het rijksmonument.
Gebakken peren
"Daar heeft de nieuwe gemeente Westland in die tijd niets mee gedaan", verzucht Van den Bos. De fruitmuur raakte steeds meer in verval en is vervolgens op een, zoals Van den Bos zegt, 'niet-professionele manier' ingepakt. "Nu zitten ze met de gebakken peren", constateert de oud-burgemeester.
De fruitmuur is in eigendom van de gemeente Westland, en is officieel een rijksmonument. Zomaar afbreken en weer opbouwen is lastig, want dan vervalt de status van rijksmonument. Er zou vrijwel zeker een rechtszaak worden aangespannen door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en enkele omwonenden.
Overleg
Geen enkele oplossing voor behoud van de fruitmuur verkreeg in de raadsvergadering dinsdagavond een meerderheid. Van den Bos roept op tot actie. "De gemeente kan hem zo niet laten staan, ze moeten er wat mee." Het Genootschap Oud-Westland adviseert dan ook om (opnieuw) het gesprek aan te gaan met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. "Dat moet de wethouder zelf doen, niet een ambtenaar".
Volgens Ouwendijk is er al heel intensief overlegd met de Rijksdienst. "Een nader gesprek levert geen andere inzichten op", was zijn overtuiging dinsdagavond.
Geo van Leeuwen, zelf woonachtig achter de muur en eigenaar van de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck iets verderop, pleitte eerder al bij de WOS voor behoud van de fruitmuur. "De Westlandse cultuur vindt zijn oorsprong bij de fruitmuur. Wij moeten dat beseffen, dat moeten we koesteren", zei hij twee weken terug.