Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Fruitmuur-dilemma: 'Koester Westlandse cultuur'

Lang geleden stond er 600 kilometer aan fruitmuren in de streek het Westland. Daar is weinig meer van over. Ook voor de 125 meter lange fruitmuur aan de Poeldijkseweg in Kwintsheul dreigt de sloopkogel. De achterbuurman hoopt dat het niet zover zal komen.

Buurman Geo van Leeuwen kijkt al zijn hele leven uit op de muur, die op de grens van Kwintsheul en Wateringen staat. Wie vanuit Den Haag Westland inrijdt, ziet het zwaar vervallen monument links langs de weg staan.

Door een waterlek raakte de muur jaren geleden zwaar beschadigd. De fundering is op en stenen laten los. Op sommige plekken zitten kieren van een meter lang. Bekisting en verankering zorgt er nu voor dat de boel niet instort.

250.000 euro

De gemeenteraad van Westland besluit over twee weken wat er met de muur moet gebeuren. Het college wil het bouwwerk gecontroleerd afbreken en met dezelfde stenen opbouwen. Kosten: 250.000 euro. De raad is verdeeld. Er klinken ook geluiden om de fruitmuur af te breken en de stenen te schenken aan musea.

De Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck, op een steenworp afstand van de vervallen muur, heeft eerder met dit bijltje gehakt. Op het terrein van de kwekerij stond een muur in erbarmelijke toestand. Vrijwilligers hebben alle stenen schoongebikt en de muur is opnieuw opgebouwd. Wethouder Theo Duijvestijn legde in 2009 de laatste steen.

Westlandse cultuur

Sonnehoeck-eigenaar Geo van Leeuwen hoopt, dat de vervallen muur aan de Poeldijkseweg wordt opgeknapt. Hij heeft een advies aan raadsleden die binnenkort over de toekomst moeten beslissen. "De Westlandse cultuur vindt zijn oorsprong bij de fruitmuur. Wij moeten dat beseffen, dat moeten we koesteren".

Wat er met de muur op Sonnehoeck gebeurde, kan ook met de fruitmuur langs de Poeldijkseweg. Laat bijvoorbeeld scholieren als lesprogramma de stenen schoon bikken. "Dan krijgen ze meer binding met het monument. Jeugd heeft wat meer moeite met oude tradities", zegt Van Leeuwen.

Als het aan andere achtergelegen buren van de fruitmuur ligt, blijft het monument staan. Het ding heeft namelijk een tweede functie: een geluidsscherm...