Archief
Flickr-com Alix Guillard -cc-

Flickr-com Alix Guillard -cc-

Meer betalen dan vraagprijs komt vaker voor

Zo extreem als het in grote steden als Amsterdam en Rotterdam is, is het in onze regio niet, maar ook hier wordt herhaaldelijk de vraagprijs of meer betaald voor een woning. Dat blijkt uit cijfers over het tweede kwartaal van 2017 van onderzoeksbureau Calcasa.

Binnen de grenzen van de gemeente Westland gaat het om 16 procent van de gevallen, in Maassluis gebeurt het bij ongeveer 17 procent en Midden-Delfland is koploper met 18,5 procent. Tijdens de vorige piek op de huizenmarkt, in 2007, werden alleen in Westland huizen voor de vraagprijs of meer verkocht.



Bij Malkenhorst Makelaars uit Naaldwijk, die in heel Westland huizen verkoopt, merken ze ook dat de trend is dat steeds meer huizen voor de vraagprijs of meer verkocht worden. "Maar het is hier nog geen regel hoor, het gaat vooral om een bepaald type woningen", aldus makelaar Evert van Malkenhorst. Hij doelt dan voornamelijk op woningen waar je als koper niet veel meer aan hoeft te doen.

De boot niet missen

"Mensen willen de boot niet missen. Tijdens de crisis werden woningen niet verkocht omdat kopers dachten dat het de volgende dag goedkoper zou zijn, maar nu is de gedachte dat woningen morgen duurder zullen zijn en dus willen ze juist zo snel mogelijk kopen", zegt de Naaldwijkse makelaar.

Toch is het meer bieden dan de vraagprijs voor een deel ook het gevolg van verkoopstrategieën, legt Van Malkenhorst uit. "Als je een woning juist goedkoper op de markt zet, zijn er veel gegadigden en is men geneigd om meer te betalen voor een woning."

Ook bij Prins Makelaars, die huizen in Maassluis en Maasland verkoopt, komt het wel eens voor dat de vraagprijs of meer betaald wordt voor een huis. René Prins: "Ook nu hebben we een woning in de portefeuille waar veel kopers in geïnteresseerd zijn, waarschijnlijk gaan we daar een inschrijving voor openen.

Nadelen

Maar volgens Prins brengt de trend ook nadelen met zich mee, want kopers moeten die hogere prijs ook maar gefinancierd krijgen bij de bank. Het inbrengen van eigen vermogen lijkt daarmee dus steeds belangrijker te worden; iets wat starters vaak niet of in beperkte mate hebben.

Om starters een grotere kans op de woningmarkt te geven, komen gemeenten steeds vaker met zogenoemde startersleningen, zo ook de gemeente Westland, die een starter van maximaal 30.000 euro kan voorzien nadat de koopovereenkomst is gesloten.

Buiten onze regio

In Rotterdam wordt ruim 46 procent van de huizen verkocht voor of boven de vraagprijs, in Utrecht is dat in bijna 65 procent van de gevallen zo en in Amsterdam is dat zelfs ruim 79 procent. Ook in Den Haag, Almere en Groningen is dit de dagelijkse praktijk. Op Ameland en Schiermonnikoog gebeurt het juist helemaal niet.